09 juni 2010

Bertans söta Skållelimpa


Brödbak förbered nu när Bertan åter är på hugget.
Det är Söta skållelimpan som ska bakas.
Receptet är i stort detsamma som det i länken ovan "Surdegbröd med fänkål".
Skillnaden är att den söta skållelimpan är kryddad med
2 tsk stött kummin i stället för fänkål och
½ dl pumpakärnor är blandade i degen efter skållningen.

Denna gång får brödet jäsa i avlånga formar.

Några snabba snitt på ovansidan innan gräddning. En fiffig liten rakbladskniv för att göra mönster på ovansida.
Skårorna hjälper brödet att styra jäsningen uppåt. Att brödet blir "sött" i smaken, beror på att socker frigörs ur rågmjölet vid skållningen.
Ett skållat bröd håller sig länge och är väldigt saft. Helt i Bertans smak. Grönsaksodlaren jublar...

I väntan på att brödet ska svalna och kunna provsmakas, faller ögonen hela tiden på det fantastiska äppelträdet utanför köksfönstret. En blomsterprakt som även alla bin i trädgårdskupan verkar gilla. Hoppas det blir äpplen och mycket honung i år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar