17 oktober 2010

En surdegsbagares helg


Solen och Bertan börjar sin dag ungefär samtidigt. Natten har varit ordentligt kall och frosten gnistrar på åkrar och ängar. Härligt att sätta igång med bagarbestyren igen.

Degarna sätts på löpande band och klockor ställs för olika jästider. Bra med genomskinliga lådor, då går det lätt att följa hur degarna växer. Levain i den låga övre, som ska vikas tre gånger under de närmaste timmarna. Bruksrågen där under, ska ösas upp i formar och gräddas först. Den tredje sorten är Bagarbertans Vardagsbröd med valnötter som får jäsa i degblandarens rostfria bunke, eftersom den står sist i tur.

Färdigt för nästa moment tre timmar senare, ämnen som vägs upp och sedan

rundrivs. Det kallas så när bröden formas inför sista jäsningen i mjölade korgar, innan gräddning.
"Tajming" av alla moment är utmaningen. Då räcker tiden till och alla sorter får jäsa i sin takt. Under tiden ska kanelknyten och foccacia också bakas. Kaféägarinnan servar med en kopp nybryggd latte, samtidigt som hon ställer ordning i kaféet servering, med kladdkakor, bakelser och det bröd som är färdiggräddat. Det är svårt att inte trivas här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar