15 oktober 2010

Hurra för surdegsbageri!


Härligt söta och röda höstäpplen från väninnans träd i Juniskär
Mitten av oktober och en föraning om att vintern närmar sig. Vattenpölar på skuggiga platser, där nattens tunna ishinna inte hinner tina upp under dagen. Trädens grenar är åter nakna efter stormen som drog förbi.
De sista äpplena från Juniskär ska bli till en god smuldegspaj.

ÄPPELPAJ från Juniskär
Smuldegen:
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelflingor eller havreflingor
2 msk socker
150 gram smör
Blanda allt i matberedare

Dela, kärna ur och skär äpplen i tunna klyftor, så mycket som ryms i en smord form
Strö över kanel, hackad ingefära, 2 msk pumpkärnor och 3-4 msk socker eller honung.
Fördela smuldegen och grädda i 225 grader i 20-25 minuter.

Kan väl ätas både ljummen eller kall med vaniljglass eller turkisk yoghurt.

Hela helgen ska det bli Surdegsbageri på Kafé Anno i Olofsfors.
Redan i kväll har jag förberett skållningar och fördegar till det som ska bakas i morgon. Det är härligt att stå där i köket, tyst och lugnt också på morgonen. Det ljusnar utanför fönstret när dagen kommer. Det ska bli kanelsnurror, bröd till både soppa och försäljning. Inte svårt att drömma sig tillbaka till sommaren igen. Så välkomna ni som har vägarna förbi!



Några av de bröd som ska bakas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar