19 oktober 2010

Steg på steg ger lön för mödan

Det här är ett nytt uppdrag och påhitt från chefen.

Han har kostat på oss stegräknare och nu är det bara att sätta igång

Egentligen en fiffig idé och för mig en liten extra sporre att välja fötter och trappor i stället för bil eller hiss på jobbet.

Själv har jag valt en tänkt sträcka som börjar några mil söder om Umeå med slutstation i Stockholms skärgård, där småstrumporna väntar. Just nu passerar jag Härnösand.

Upp och ner för backar i terrängen. Hushunden är mer än lycklig över mattes nya projekt.
Nu gäller det bara att stegräknaren fungerar. Mina konsultkamrater har vissa problem med den digitala tekniken. Vi heter förresten Matglada elefanterna, kanske ett passande namn?

Så kommer jag på den lilla extra utflykten under hundpromenaden, när det visade sig att isen ligger frusen i pölarna. Myren ska utforskas i lågskor....

Solen börjar gå ner men en liten sväng hinner vi med. Hyfsat fruset för att bära både människoskor och hundtassar.

Efter en stunds sökande i mossan ligger dom där. Så mjukt inbäddade i lagom skydd för frosten. Tranbär ska ju vara frostnupna innan de äts. Provsmakningen är till belåtenhet.

Fy, vad långtråkigt för en fyrbenting som helst vill söka fågel. Med en matte som kryper runt på alla fyra och plockar något i myren och inte är kontaktbar.

Mörkret kommer snabbt och plockningen får avslutas. Kanske är det så där 4-5 dl i den lilla påsen. Vilken överraskning det ska bli för grönsaksodlaren.


En gammal doldis som vi inte ätit på massor av år.

TRANBÄR med TJINUSKISÅS

och såsen gör man så här:
2 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
½ dl socker
50 gr smör

Blanda allt i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt sjuda på mycket svag värme
i ca 1 timme utan lock.
Rör om då och då (var 5.e minut)
Häll den varm över tranbär eller frysta lingon
Servera med vaniljglass.
En riktigt smaskig kaloribomb som kommer att kräva fler steg

2 kommentarer: