07 januari 2011

Vad gör man med allt....

...som är kvar?

Det började med inköpet av några garnhärvor i höstas. Benvärmare skulle stickas innan vintern. Det blev lite kvar som säkert skulle räcka till något.... Nej inte riktigt, iväg till byns välsorterade garnbod. Ytterligare ett par härvor inhandlas, så nu räcker de till en varm polokrage i halvpatent. Med lite tur, även en virkad mössa. Så får det bli, det var fasligt så drygt detta gran. Aha, kan man göra en liten blomma av tussen som är kvar? In på nätet för att söka beskrivning.

En söt liten virkad blomma i tre lager.
----------------
Nötterna i olika varianter inhandlas till julhelgen. Problemet är att de blir bortglömda, för att någon vecka efter jul åter dyker de upp, när julkakor och praliner är uppätna.
Bertan gör slag i saken två veckor senare och ställer till med ett sötebrödsbak där hasselnötterna kommer till användning.

HASSELNÖTSKAKA med inslag av pinjenötter
Ugn 150 grader
2 ägg
2 dl råsocker
½ dl mörkt muskavadosocker
100 gram smält smör
1 hg malda nötter
25 gram hela pinjenötter
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl mjölk
1 msk hett vatten

Vispa socker och ägg pösigt. Mal nötter och blanda med
vetemjölet och bakpulvret. Blanda ner mjölken avsvalnade smöret, och vattnet i ägg och sockeblandningen. Vänd ner mjöl och nötter till en jämn smet.
Grädda i en rund bröad form (1½ liter) i 50 - 60 min längst ner i ugnen.

Varsågod, en härligt saftig nötkaka till kaffet!
--------------
...och så till sist, vad gör man med allt som kommer däruppifrån??
Hela förmiddagen ägnar sig Grönsaksodlaren och han fru åt att skotta, styra och fösa snö. Nu tre timmar senare syns nästan inte denna bedrift.

Alla som sysslar med snöröjning har sina egna strategier och depåer för slutförvaring. Hos oss kastas snön upp allt högre och högre på vallarna. En liten snöstyrarväg ordnas längs ena husväggen just denna dag.

3 kommentarer:

 1. dukigt jobbat på garnfronten!!!
  och på bakfronten, och slutligen på skottningsfronten,
  ja vad gör man med allt garn, och all mat och all snö!
  ser ut som du har lyckats iallafall...
  Gott Nytt År på er!
  liz

  SvaraRadera
 2. Trevlig och inspirerande blogg du har. Många goda brödrecept, man blir sugen på att baka. Jag undrar över grönkålsbrödet - kan man ta upptinad fryst grönkål istället tror du? Torkad grönkål finns väl inte att köpa.
  Anita

  PS. Fin mössa du virkat.

  SvaraRadera
 3. Hej god fortsättning och tack för alla inspirerande kommentarer :)
  På tal om Grönkålsbröd, så går det alldeles utmärkt att använda fryst grönkål också! Då kan man öka mjölmängden något för att kompensera vätska i kålen. Så skulle jag göra
  Lycka till!

  SvaraRadera