16 april 2011

Nedräkning och lite bakspaning


I morgon är det äntligen "Surdegssöndag" på Kafé Anno 1762 i Olofsfors. Gårdagen bestod därför av att hämta baksaker från KITCHEN, köksbutiken i Ö-vik. Flera kassar fyllda med inspirerande tillbehör till försäljning. Några bakstenar, jäskorgar i olika former, storlekar och så spatlar och annat plock i härliga färger.
Redan i eftermiddag ska Kaféägarinnan och Bertan sätta fördegar och anpassa kaféet.

... och så till lite bakspaning
Vid de senaste brödbaken har en empirisk studie gjorts i all enkelhet.

Brödet längst bak i bilden kommer att ha sömmen uppåt vid gräddning
Frågan var: Har det någon betydelse för brödets saftighet (fukten i brödet), om "sömmen" är på ovansidan eller under vid gräddningen?
De två bröd vägdes innan gräddningen och sedan efteråt. Tilläggas bör att gräddningen i säg alltid innebär att brödet tappar i vikt.

Resultat av studien: Brödet som gräddades med sömmen uppåt tappade 35 gram mer än det som i ställer skåras.
Slutsats: Sömmen nedåt vid gräddning ger ett saftigt bröd och det vill man ju ha :)

På Surdegssöndagen kommer jag också att visa hur man
"rundriver" eller gör ett brödämne som får jäsa i korg.

1 kommentar:

  1. Tack för en inspirerande blogg. Snor bakidéer för fullt. Håller just nu på med ett fruktbröd med aprikoser.
    Åsa

    SvaraRadera