24 juli 2011

Ett korianderbröd


Man kan nästa inte tro att värmen kan leta sig ända hit upp och med en sådan kraft.
Då är det inte tal om annat än att hänga under parasoll och dricka vatten. Termometern visar + 31 i skuggan. Så framåt kvällen bjöd naturen på ännu ett skådespel. Åska, regn, svar himmel och en skön svalka.

Brödbak är inget för varma sommardagar och inte när åska och oväder hänger i luften.
Det här Korianderbrödet bakades i början av veckan. Koriander är en riktig sommarkrydda för familjen. Men då i form av gröna blad som klipps i den kryddiga fruktsalladen Rojak.
Till brödet används torkade frön som mortlas lätt.

Här kommer receptet på
Korianderbröd med havrekli

Skålla i 7,5 dl hett vatten
350 gram grovt rågmjöl
100 gram havrekli
Låt skållningen svalna i degblandaren.
Tillsätt 1½ dl rågsurdeg
20 gram jäst utrört i 1 dl vatten
ca 600 gram specialvetemjöl (konsistensen på degen ska vara lagom hård)

Kör i degblandaren i 5 minuter på låg hastighet
Öka hastigheten ngr steg och kör 2 minuter
Tillsätt 1½ msk salt och kör ytterligare 2 minuter
Låt jäsa i bunken till dubbel storlek (ca 30-40 min)
Värm upp ugnen till 250 grader med baksten eller plåt i.

Tippa upp degen på bakbordet och dela i två ämnen. Forma till två avlånga bröd.
Låt jäsa i mjölade korgar eller på bakplåtspapper.
Tippa upp bröden på bakstenen eller på den hete plåten alt. för över bakplåtspapperet med det färdigjästa brödet på plåten.
Dra en skåra i mitten längs med brödet. Häll 1 dl vatten i bottenformen i ugnen.
Grädda 10 min på 250 grader. Sänk till 200 grader och lufta samtidigt genom att hastigt öppna ugnsluckan. Efter 10 min till luftas en gång till.
Sätt en termometer i brödet efter ca 30 min. Ställ in den på 96 grader.
När termometern piper är brödet klart. Låg svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar