26 juli 2011

Lillsemester någonstans i Ådalen


Den här gången inbjuden till Landet loppis, Björnriket eller egentligen Simsjön där min väninna njuter sina sommardagar. Att det finns så många sommarloppisar... oj vad folk måste städa och byta grejer på sin semester. I alla byar längs vägen vill färggranna skyltar locka nya kunder.
Väninnan väntar startklar i sin stuga, vi ska börjar med svamp och bärletning. Nästan genast får vi björnkänning. En stor "lort" ligger där bland blåbärsris och mossa. Att djuret också gillar blåbär råder det ingen tvekan om.


Valet att återvända mot säkrare marker är inte svårt att ta. Blandade bär ligger trots allt redan i hinken, så vi får nöja oss.

Värdinnan instruerar i stället och delar ut olika arbetsuppgifter inför dagens middag.
Här ska paprika grillas, flås och sedan
...

... mixas i en minimal och gulliga blendern, tillsammans med tomat, lök, chili, buljong och kryddor.

Allt blir till en ljuvlig kall och rostad paprikasoppa som gärna kan serveras med isbitar, ett gott Levainbröd och välkylt rosévin.

Därefter en grillad saftig tonfisk och så kvällens höjdpunkt,

Äggtoddy. Här kommer receptet som är lätt att anpassa efter antalet gäster

Äggtoddy à la Annki
(för 4 gäster)
4 st äggulor, 4 msk socker
2 dl grädde, vispad
4 tsk florsocker, 4 tsk nescafé, 4 tsk kakao
4 msk konjak (kanske lite mer i ett glas bredvid)
4 st halva äggskal

Koka äggskalen.
Vispa äggulor och socker.
Vispa grädden och häll ner i äggblandningen.
Häll upp i portionsglas.
Ställ in i frysen (flytta in till kylen ca 30 minuter innan servering)
Precis innan servering - lägg på florsocker, nescafé och kakao i små "öar".
Häll 1 msk cognac i äggskalet och placera mitt på.
Servera. Låt gästerna hälla konjaken över desserten och blanda ihop allt.
Kvällarna är allt lite mörka så här i slutet av juli. Kvällsdopp i sjön och sen godnatt. Ny dag i morgon...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar