16 augusti 2011

Så mycket av höst just nu



Semester är över och de gamla hjulspåren börjar så sakteliga nötas in igen. Fortfarande massor av roligheter att hinna med mellan jobb och sömn.
Flyttfåglarna börjar samlas i större flockar för att äta upp sig ordentligt innan resan söderut. Kanske grågåsen ändå tänker bli kvar några veckor till om vädret står sig?

Den älskade svampkorgen får följa med på alla skogsutflykter utifall att.. Den här gången blir det bingo, med både svart trumpetsvamp och några nya gula kantareller.
Så började höstens första bondemarknad den gångna helgen. Lite av varje till kundernas stora förtjusning. Torggummekamraten tillika väninnan, också hon är redo för dagens uppdrag. Med sig har hon som vanligt överraskning i bagaget. Ur folien vecklar hon fram det nybakade!! Alltid något nytt och spännande att bjuda på, så även denna lördag.

En ljuvligt god Toscakaka med nektariner och så massor av olika frön och kärnor på toppen.


Tjatade mig till receptet och just denna regniga kväll ligger nu en ny Tosca med väl mogna krusbär för att svalna i sin form.

Hoppas den är lika god som den ser ut, med alla sina knäckiga frön på toppen.
Här kommer receptet på

Annkis Toscakaka med röda krusbär
Kakan
2 st ekologisk ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 gram smält smör
0,75 dl vispgrädde
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 nypa salt
4 dl hela rensade röda krusbär (eller 3 färska nektariner i klyftor)

Toscasmet
25 gram smör
½ dl ljus sirap
0,75 dl matlagningsgrädde eller ½ dl vispgrädde och 1 dl mjölk
50 gram mandelspån
1 dl strösocker
1½ dl blandade frön (pumpa, solros och vallmo)

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg och socker/vaniljsocker riktigt pösigt
Smält smör och rör i vispgrädden. Blanda ner det i äggsmeten
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten
Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant (1½ liter)
Snoppa krusbär eller skölj och kärna ur nektarinerna
Fyll formen med kaksmeten och tryck ner krusbär/nektarinen i smeten
Grädda i mitten av ugnen i 20 min, tills den nästan är klar
Koka under tiden ihop toscasmeten:
Smält smör och blanda i sirap grädde och socker. Koka 5 min.
Tillsätt mandelspån och frön och koka upp

Häll toscan jämnt över kakan och grädda ytterligare ca 15 min.
Servera ev med lättvispad grädde.

I morgon ska en bit få följa med till jobbet när jag får besök :) "inställsamt eller..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar