08 juli 2009

Lilla Marmeladfabriken


Volontärlivet hos grönsaksodlaren på MaCo Grönt fortsätter med nya uppdrag för Bertan.
När regnet står som spön i backen och sommarmarkanderna avlöser varandra, får ogräsraderna vänta. Då finns det annat att göra. Marmeladmästarens marmelader ska kokas och etiketterna måste komma på plats. Ett perfekt jobb för flinka bagarhänder.


Oj oj allt går i flygande fläng, ned med morötter därefter krusbär och socker. Fylla, fylla i burk medan massan är varm, på med lock sedan fort in i ugnen så att locken drar och allt blir lufttätt.


Etiketter på plats, sedan vidare ner i lådor. Så är det dax för nästa sort. Under tiden forsar vattnet utanför och regnmätaren visar mer än 100 mm på mindre än ett dygn.


Hunden ska rastas och han bryr sig inte om rotblöta.
Hotande svarta moln, men regnet har avtagit så det får bli en tur på cykeln genom skogen.
Bäcken måste kontrolleras efter all regnande. På långt håll hörs dånet av vatten.


Det har blivit en en stor yster fors så man knappt vågar ta sig över bron. Värre än den värsta vårflod, fyra darrig hundben halvkryper tillbaka till säkerheten hos matte. Det här var läskigt även för en vovve som annars älskar vatten.


Är man misstänksam eller är man misstänksam?
På hemväg blir det dopp i lergölen i stället....

3 kommentarer:

  1. Men dra på trissor! Jag som bakade skorpor igår i regnet och nu till kvällsfikat saknades bara, just det: marmeladen! Fattar inte när jag ska ta mig till Olofsfors!!! Jag blir galen!

    SvaraRadera
  2. Det är ju sommarmarknad nästa helg (fredag och lördag), kanske kan även gullapor behöva en ledig stund och ta en heldag i södra länsdelen. Bagarbertan står alltid beredd med marmelad till skorporna!!

    SvaraRadera
  3. Jag förstår att Bagarbertan inte bara ligger ner och jäser. Ovan nämnda marmelader finns att inhandlas på kaféet i Olofsfors. Båtbyggarhustruns egen favorit är Rabarber.

    SvaraRadera