09 juli 2009

Tranbärsblom på väg till grönsakslandet


Arbetet med ogräset fortsätter så länge orken finns. Innan avfärd sätts en surdegsgrund som ska bli "Fredagsbröd med klippt råg" till Båtbyggarhustrun. Innan dess handlar det om palsternackorna, de små pyttingarna bland våtarven i raderna. Blommorna från övervintrade palsternackor står nu bredvid, i ljuvligaste blom.

På vägen till odlingen och medan hunden får sitt morgonspring, ska hjortonförekomsten kontrolleras. Det blev som vi förmodade. Alla blommor är bortfrusna och endast fnaset återstår. Men oturen har alltid en tur med sig, om man har ögon på skaft.


För första gången i livet får jag se TRANBÄRSBLOMMOR. Svåra att upptäcka eftersom blomman vänder sig ner mot mossan. Grönsaksodlaren menar att vädret påverkar om de vill kika uppåt.
De är helt underbara i sin skirhet. Det innebär att myren kan ge lite tranbär i stället till hösten.


Framme på odlingen är det så dax för rensning igen, i de långa raderna.
Planta för planta får åter se ljuset. Regn och sol avlöser varandra den här dagen. Tankar snurrar i huvudet. En odlarkompis med fru kommer förbi för att inspektera. Semesterdag kan man unna sig när regnet hänger i luften och raderna är fria från ogräs.
Dagen börjar lida mot sitt slut och de första salladshuvudena för året ska skördas. Den lokal krögaren ska ha bröllopsfest och behöver lite färskt.


Vilken sort ska grönsaksodlaren välja månntro?
Det blir de grönröda som kommit längst och så några extra till den egna middagen.
Regnet kommer, nu får vi skynda på.


Hem till middagsfisken som grönsaksodlaren fångade under gårdagens fisketur. Sedan blir det brödbak kvällen lång....

1 kommentar:

  1. Jag har inte heller sett tranbärsblommor. Vad fina dom var.
    Tacksam för brödbaket!
    /Båtbyggarhustrun

    SvaraRadera