16 augusti 2013

Ät efter säsong


En av sommarens absoluta höjdpunkter, är när man kan börja använda egna grönsaker i maten man lagar. Jag vill alltså passa på att slå flera slag för att "äta efter säsong" och vad passar då bättre än att börja nu i slutet av augusti. I morgon är det lördag och då börjar Bondens egen marknad, med sitt utbud av lokalt och ekologiskt producerade livsmedel. För varje vecka som går kommer det nya grönsaker som ska kunna tilltala olika smakriktningar.

Mangold är en fantastisk härlig bladgrönsak och är släkt med rödbetan. Den kan ätas rå hackad i sallad, wokas, eller i pajer och till dolmar med olika fyllningar. Både blad och stam kan används.

Men nu till min favoritsallad, som serveras som ensamrätt, till kött, fisk eller grillad Halloumi. Här kommer receptet på Tabbouleh som är en klassiskt sallad från Mellanöstern

Tabbouleh för 4-6 personer

3 dl hel bulgur*
(som blötläggs 30 min, kokas knappt mjuk, spolas i kallt vatten och låt rinna av)
1 stor bunt bladpersilja
2-3 kvistar av någon sorts mynta (jag använde äppelmynta)
½ grön gurka
3-4 tomater
1 rödlök (gärna färsk)
Saft av 1 citron
4-5 msk fin olivolja
salt och peppar
------------
Blanda den förkokta bulgurn i en skål med:
Grovhackad persilja, och strimlade myntablad
Skär gurka och tomat i tärningar/kuber, 
Skala och finhacka rödlöken

Blanda ner grönsakerna i skålen med bulgur
Pressa citronen över och häll på olivolja,salt och peppar.
Garnera med svarat Kalamataoliver med kärnor och hela myntablad 

Servera med färskt bröd och en god getost.

*/ Använder man krossad Bulgur, behöver den bara blötläggas och kramas ur. Bulgur kan ersättas med hela korn av t.ex. råg eller vete

Njut av säsongen!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar