02 augusti 2013

Yttersta havsbandet

Under några dagar vistas jag och Grönsaksodlaren i vårt grannland i Väster. Norrmännen är ett stolt folk som älskar sina fjell, hytter, fjordar och hav.


Det är lätt att bli överväldigad av denna storslagna natur, hur man lyckats bygga vägar och hytter på de mest otillgängliga platser under bergskanter och ovanför raviner. 

Kystbussen patrullerar dagligen mellan öar och över fjordar, allt för att de bofasta och sommargästerna ska finnas kvar. Kapten på båten är också fåraherde.


Minifår som går där ute och betar på ön hela året. De syns som små prickar när vi susar förbi i vår hyrbåt. Fåren samlas in i en fålla vid behov, annars för de ett eget och obekymrat liv bland klippor och tuvor.

Naturen bjuder oss på de bästa av väder under tre dagar. Förutom dimma så är det stiltje, strålande sol, lätt bris och god temperatur.


..och så den ståtliga fyren, byggd 1917 med det härliga namnet Buholmsråsa. Det är en ledfyr som hjälper de stora fartygen med både mistlur och blinkningar vid mörker och dålig sikt. Här passerar Hurtigruten två gånger om dygnet på sin resa mellan Kirkenes och Bergen.
 En avsikt med resan är förstås havsfiske, vad annars??!! En av alla torskar som hittat kroken. Sedan vidtar rensning, filéning och infrysning.


En tina med hankrabbor får gå tillbaka i havet den här gången. Mäktiga djur!

Själv njuter jag gärna av utsikten och drömmer mej gärna bortom horisonten som Columbus. Tänker på det strävsamma liv som befolkningen valt, här ute vid de yttersta havsbandet i Nordatlanten.

3 kommentarer:

 1. Så fina bilder! Norge är verkligen en pärla.

  SvaraRadera
 2. Båtbyggarhustru: Tror det måste bli en husmorssemester på en fyr också framöver!!

  SvaraRadera
 3. Absolut! Här kommer en länk till en som vi borde åka till:
  http://www.littleislandlighthouse.com/?id=2071374403

  SvaraRadera