03 augusti 2013

Årets varmaste dag

Tror inte jag överdriver om jag säger: Årets varmaste dag... Utomhus fläktar en ljummen vind, termometern visar + 27 när jag tillsamman med Båtbyggarhustrun tar mig längs den slingrande avtagsvägen. Vi har dessförinnan passerat "Rökt sik säljes", svängt till höger vid postlådan efter trumman och nu är vi framme. Man känner doften på långt håll. Mmmm....., röken från skorstenen talar om att det eldas i stugan. 


Solen speglar sig i tjärnen nedanför där tranorna dansar i förgrunden. 

Vi är inbjudna till Isonny och Anders i deras sommaridyll för att baka i bagarstugan.

 Tre sorters bröd ska det bli. Degarna har  Båtbyggarhustrun och jag förberett hemma. Först ut är den mjuka Hällakakan, när ugnen är som hetast. Vi turas om så att alla får kavla, nagga och grädda.


Här görs sista vikningen på Pain au Levain, innan den ska in i ugnen. Det blir två varianter, där den ena är frijäst.

 .. på en gång förstår man att det här brödet kommer att bli mer grillat än gräddat. För mycket övervärme med andra ord... så nästa gång ska vi raka ut all glöd ur ugnen innan gräddningen. En "mindmap" upprättas


...och den andra varianten får jäsa i jäskorgar och sedan tippas upp på tvären närmast innanför luckan i ugnen

från kolbulle till brungräddad :)
Det sista brödet är Bruksrågen som gräddas direkt i formen när temperaturen ugnen gått ner och glöden falnat.
Inte så illa faktiskt!

Här kommer så receptet på ½ sats hällakakor som fått det dialektala namnet

Wesakönternas hällakakor

Elda upp ugnen ca 2 timmar innan bakning

2 liter standardmjölk (3%)
2 pkt färsk jäst
2 tsk salt
1½ msk honung eller sirap (gör kakorna mjuka)
200 g smält smör
1 1/4 kg rågsikt
1 1/4 kg vetemjöl (eller till "lagom konsistens")
Extra mjöl till utbakning
Degen ska vara ganska lös och bakas ut i rågsikt och vetemjöl som sedan borstas av kakorna innan gräddning.
-------------------
Blanda alla ingredienser i en degblandare till en slät deg. Är det varmt ute, använd kall mjölk, annars kan den värmas till ca 37 grader.

Låt degen jäsa i bunke ca 1 timmme.
Ta upp på bakbordet och forma ämnen. Strö över lite mjöl och täck med bakduk.Låt jäsa 20 - 25 min.
Kakorna kavlas ut efter önskemål och ugnens storlek. naggas och borstas innan gräddning.

Stort tack till Isonny och Anders för er gästfrihet, en härlig eftermiddag och en fantastisk middag,

 som avslutas med gömd maräng under täcke av vaniljkräm och färska bär!!!!!!!!!!!
och tack Båtbyggarhustrun för ännu ett sommaräventyr!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar