31 oktober 2013

Det finns semester!!


Så himmelsk härligt, att efter veckor och månader av hårt slit på riktiga jobbet och som torggumma, få lätta från den kalla norden mot badparadiset.

Tillsammans med väninnan och vapendragerskan tar vi riktning mot Medelhavet. Tänk att få guppa som delfiner i det varma salta vattnet. Att få upptäcka en för mig okänd arkipelag och följa de historiska vindlingarna både över och under jordytan. En kopp starkt kaffe med svulstigt bakverk på någon uteservering eller grilla de lokala korvarna "hemma" på takterrassen. 

Något extra är inplanerat för vår räkning på den guidade turen runt ön. Vi besöker ett bageri efter att vi besökt historiska platser med vår svensktalande guide Mario, som också söker rätt på vild timjan och anis åt oss.

Vi avnjutit en nationalrätt i form av en mustig kaningryta med tillbehör på Farmers Bar i Mgarr. Så stannar vi till och går till fots något kvarter och där hänger skylten:

 
Möjligen är det bagare Victor själv som visar oss runt inne i byns bageri. Vi frågar om surdeg, och visst har man börjat använda det mer och mer som smaksättning av bröd.Förutom den härligt krackelerade skorpa på brödet, så är nog det mest speciella att byns restaurang lämnar in sina förberedda rätter för tillagning i ugnarnas eftervärme. I kväll ser det ut att bli långstekt lamm med örtkryddad potatis. Kan vi göra så i Sverige... eller..
Med oss har vi sedan ett härligt brungräddat bröd. Mjölet kommer från Italien eftersom klimatet är alltför torrt här på Malta, för att säd ska växa sig starkt.

Malta sägs även vara känt för sina utsirade och vackra dörrkläppar. Här som kombinerad brödhållare.


Trånga gränder och väl dekorerade byggnader i sandsten skapar en känsla inte långt från 
filmerna om Indiana Jones. Här och var tycks han skymta förbi men utan sin piska. 
Vi söker oss vidare över Mdinas vallgravar och över de livliga torgen.
Kanske finner vi en skugga nere i de mörka och fuktiga katakomberna?

 DÄR en snabb skymt och sedan försvunnen igen.. men visst var det Mister Jones eller..

Så det efterlängtade badat. Inte bara ett dopp utan flera, guppandes runt i det salta 26 gradiga vattnet, Tjugosex grader, helt otroligt härligt. Ett hopp direkt från båten i Blå Lagunen eller hasandes ner längs en ledstång vid någon av badvikarna inne i stan.


Att varje morgon få följa grannens bestyr i huset mitt emot, är speciellt. Alla duvor ska ut på sin dagliga flygtur tills husse tar bort flaggan. Då vankas det mat inne i duvslaget.

Straxt in för landning..

 En vecka går snabbt när man har roligt och det har vi haft, så tack till värdparet Nisse och Anita för alla diskussioner, för sällskapet och för allt ni fixat och tänkt ut

och till vår Kapten Victor, som tagit ut oss på havet bland de stora segelbåtarna och till sin familj högt uppe på takterrassen. 


Tack till dig också, och sist men inte minst till dig Sirpa för sällskap och för en trivsam vecka i värmen och i de salta baden!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar