31 december 2013

Så kom snöflingorna...


Den kalla snön bildar små parasoller i förställningarna längs vägkanten. Det är nyårsafton!


Dagen är kort och ljuset så svagt. På årets sista dag får vi äntligen lite av det vita.
Så pass att det täcker öppna ytor runt hus och i landskapet. Solen syns inte och sakta går flingorna över till droppar som bildar små ishattar på mossans frökapslar.


Bävern gnager, äter och dämmer upp i de öppna vattendragen. Spåret av en ekorre, en räv och en hare annars helt vindstilla och tyst. Så vilsamt att vandra längs stigen och stanna till då och då. Doften från en stor timmervälta vid vägkanten når fram. Det är härligt.
Julen är annars full av stoj och julklappspapper, mat som ska dukas fram och dukas bort. Fikafat som ska tömmas och julgodis som ska ätas. 
I år blev det färre sorter och mindre satser och det känns precis lagom. I stället ligger nu avdammade stegräknarefärdigladdade. Gårdagens intrimning gav resultatet +15 300 steg. 
Känner mig rätt nöjd över det, så här inledningsvis. 
Själva utmaningen startat efter 13:dan tillsammans med en arbetskamrat. Hon har fixat pinnschema för olika aktiviteter, så fortsättning följer :)

Trots allt ska jag så här på årets sista dag, dela med mig av ett för mig nytt knäckrecept. Det känns inspirerat av vinter och snö med sin vita choklad på toppen. 

Håll till godo och Gott Nytt År 2014


Vinterknäck med apelsin och vit choklad (30 st)

150 g sötmandel (skållad)
100 g smör
200 g socker (ca 2½ dl)
1 apelsin (skalet + saften)
½ tsk vaniljpulver
70 g ljus sirap
½ dl grädde

Garnering:
100 g vit choklad
50 g mörk choklad 

----------------
Koka ihop smör socker, vanilj, apelsinskal och saft, grädde och sirap till ca 125 grader (trådprovet). Rör om då och då så att knäcksmeten inte bränner fast. 
Lägg i mandeln, rör om och häll smeten i en bakpappersklädd form 
20 x 20 cm. Låt svalna och stelna.
Smält den vita och mörka chokladen var för sig i vattenbad.
Täck hela knäcken med ett tunt lager vit choklad.
Ringla den mörka chokladen i mönster ovanpå. Dra ev mönster med en gaffel.
Låt allt stelna i kylen. 
Ta fram knäcken 10 min i rumstemperatur. 
Skär den i bitar med vass kniv (valfri storlek)
Förvaras svalt.

1 kommentar: