01 maj 2014

Land Below the wind - en ny resa till Borneos inre


Det har nu gått fyra år sedan sist, men mycket är sig likt till och med fullmånen. Borneo igen, denna gång för att uppleva något av det vi inte hann med senast.
En flygresa som allt som allt tar ca 16 timmar plus två mellanlandningar. Vi landar i huvudtaden Kota Kinabalu som i folkmun kallas KK.  Här är utsikten från hotellet och i bakgrunden Gaya, som är en av flera öar i Tuku Abdul Rahman National park.Hemifrån bokar vi några hotellnätter på olika ställen i början av resan, ett tidigt inrikesflyg till Sandakan och regnskogsäventyret längs floden Kinabatangan. Som avslutning lyxar vi till med ett bättre hotell för några nätters återhämtning i Sandakan.


Från luften passerar vi Sydostasiens högsta berg Mount Kinabalu. Även bilvägen som slingrar sig från kust till kust med byar och små städer insprängda i regnskogen och bland oljepalmsfälten.


Innan lunch hinner vi med Sepilok som är ett rehabiliteringscenter för orangutanger som skadats eller hotats när regnskogen skövlas. Vilda Orangutangerna (orang utan = skogsmänniska) besöker också de platser där maten serveras. Det prasslar bland buskarna när korgarna med frukt och grönsaker töms på bordet.


 


Vi hade tur och får se två stycken, varav den ena har sin lilla baby på ryggen.


Efter vår egen lunch bär iväg med minibuss, en färd inåt landet som tar en dryg timme. Så når vi äntligen Sukau vid floden Kinabatangan. Vårt läger blir Uncle Tan´s Wildlift camp för de kommande två dygnen och ligger en timmes båtfärd uppströms. Extremt lågt vatten gör att man får hålla uppsikt efter stockar och hela träd i vattnet. Vi är en grupp på 20 deltagare från olika länder som ska uppleva, äta och bo tillsammans. Där tillhör vi seniorerna :)


Först installerar vi oss i våra hyddor, tre par i varje, med varsin madrass, ett myggnät och en plasthink med lock att förvara svettiga kläder och necessär i (allt som luktar och kan locka till sig djur om natten). Tänk att sova utan dörr eller fönster och med naturens alla ljud inpå livet.Tvättrummet under bar himmel och toa i bås är ytterst primitiva. Lervatten från floden pumpades upp med en dieselpump i stora plasttunnor med kran. Det får tjäna som tvätt- och spolvatten i toan. Flaskvatten för tandborstning. Allt kompenseras av supergod hemlagad mat tre gånger om dagen + fika däremellan. Sista kvällen uppfinner vi en isdusch mitt ute i djungeln. Ölkylen produserar is som blandades med vatten i en hink. Vi sätter oss eftersom på en plaststol och får en skopa isvatten över huvudet, HÄRLIGT!

  
Dags för information om det gedigna programmet. Det består av båtturer längs olika flodarmar. I gryningen med kikare och i skymningen med ficklampor. En dag och kvällsvandring i djungeln för att förhoppningsvis få en skymt av spindlar, tusenfotingar, fåglar , flygande hundar, krokodiler, varaner och olika sorters apor. Okey? YES - it´s Okey!!!!!!!!!!!!!!Tyvärr blir mina bilder inte så skarpa. Vi sitter i en guppande båt eller vandrar i skymning. Höjdpunkten är väl ändå att få se den "Blå Tarantulan". En giftig fågelspindel högt upp i ett träd där giftet sitter i de ludna hårt på kropp och ben. Så de vilda orangutangerna som svingade sig med lätthet mellan trädkronorna. Som avslutning får hela gruppen delta i en fiffig utvärdering kring vilka växter och djur vi stötte på under de två dygnen i djungeln. 


Här slutar regnskogen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar