21 juni 2009

Mitt i sommaren


Har halva sommaren gått, när den inte ens har börjat?
Då gäller det att se fram emot den andra halvan med förtjusning.
Inte var det väl tänkt att Fader frost skulle slå till under midsommarveckan och misshandla både zucciniplantor och Västeråsgurka!!! Så blev det i alla fall....
Men nu är det historia och livet går vidare. Arboristsonen och hans Trädgårdsanläggarlina är på kärt besök över helgen.
Till grönsaksodlarens stora glädje, får de tre med gemensamma krafter till både båttvätt och motorvård.

Så nu ligger lilla baljan i havsviken och väntar på sin besättning.

Men innan dess är det midsommarfest i Klubben.
Från alla väderstreck och världsdelar strömmar gäster till.
Stången är klädd och knytkalaset kan börja. Värdfamiljen har förberett allt som behövs för en lyckad midsommarfest!Olika varianter av sill, potatis och pajer åtföljs av en skiftande grillmeny som doftade ljuvligt.
Och sedan, vad är en midsommarafton utan Rabarberpaj och en JÄTTE-tårta. Mummselimums!!
Medan ungdomarna eldar badtunnan nere vid vattenbrynet plockas disk och tomma skålar in i stugvärmen.

Ett barndomsminne infinner sig:
När det är släktträff och alla hade ätit sig mätta, får barnen lämna bordet och leka i "barnkammaren". Farbröderna tar sikte på de planerade eller redan utförda renoveringarna. Besiktning av motorrummet och en rökpaus, där världsproblemen få en ny lösning.

Tanterna samlas i köksregionen bakom travar av tallrikar, glas, bestick och rena diskhanddukar. Här ska andra världsproblem lösas under tiden det diskas, sköljs och torkas. Detta är fastrarnas tillfälle att umgås, prata om "sina saker" i lugn och ro, utan inblandning. Det är spännande att sitta osynlig under bordet, för att iaktta och smyglyssnna.
MARIE-skon har kommit med en ny och skön modell för ömma fötter, en ny form av diskande maskin finns nu på marknaden. Den ska placeras på diskbänken, är rund och har ett litet fönster där porslinet ses skymta förbi när den cirkulerar runt under diskning. Är det något man verkligen behöver eller ännu en onödig apparat som tar plats? Framtiden får utvisa..
Dax för desserten. Om vi barn riktigt tur, kommer far in med glasstårtan som är förbeställd på Pressbyråkiosken. Den kallas glassBOMB, är förpackad i en frigolitlåda med röd tejp på locket och ska räcka till 12 personer. Bombens överdrag är choklad och dekorationen är blommor och girlanger av vispgrädde. På toppen, ett syltat körsbär. God glass, men inte casatafyllningen med olika hackade bär. De vuxna är inte så begivna på glassen, vilken innebär att vi barn äter så mycket vi ville. Eftersom frys saknas i hushållet, ska allt ätas upp på en gång!!


Tack för en trevlig Midsommarfest!!!
NU är sommaren här och även årets sommarsolstånd!

3 kommentarer:

  1. En sån där diskmaskin hade vi i slutet av 80-talet (1980-talet!). Den läckte vatten genom det gulliga fönstret, men annars var den o.k. Den tog slut så småningom - sparade bruksanvisningen som minne! omslaget talar om vilken kär vän diskmaskinen var för kvinnan (genustänk ej uppfunnet)- skickar bilden i ett mejl till dig!

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt barndomsminne och vilken fin båt som angjorde bryggan vid midsommarfesten ;-). /Båtbyggarhustrun

    SvaraRadera
  3. Vad är väl en midsommar vid kustlandet utan siluetten av en nymålad träbåt. Just den här "pärlan" är tillverkad runt viken på JÄRNÄSKLUBBs Båtbyggeri. På www.jkb.nu kan man skåda andra fina modeller

    SvaraRadera