27 juni 2009

Surdegsbrödet med klippt råg - steg för steg


Bertan firar in semestern med att komponera ett nytt SURDEGSBRÖD med klippt råg
På begäran ska det också presenteras enligt steg för stegprincipen.
Det gäller receptet och till viss del också de pedagogisk upplägget i form av kommentarer och bilder under bakningens gång.
Det här brödet är bakat enbart med rågsurdeg som jäsmedel samt en liten klick ljunghonung från den egna produktionen. Honung som inte är värmebehandlad innehåller en hel del mjölksyrebakterier som är gynnsamma vid jäsning.

Ingredienserna är följande till två ganska stora bröd
Blandas i assistenten och kör 2 min
450 g grovt rågmjöl (eko)
100g hela linfrön
100g klippt råg
80 havrekli (ger en god smak till bröd tycker jag)
1½ dl surdegsgrund av råg (förvaras i tättslutande hink i kylen och matas regelbundet)
1 liter ljummet vatten ( det sätter lite fart på jäsningen om vattnet är ljummet)

Jag låter fördegen vila över dagen ca 7 - 9 tim eller tills den börjat jäsa upp ordentligt.

Tillsätt sedan:
750 - 800 g vetemjöl (jag blandar ekomjöl med specialvete eftersom det första tog slut)
3 tsk salt
1 msk ljunghonung
Blanda i assistent ca 4-5 min
Låt jäsa ca 1½ tim

Så här ser degen ut när den tippas upp på bakbordet


Nu ska den


"slås ihop" och delas i två ämnen


Varje degämne rundrivs och läggs sedan i jäskorgen med "sömmen" nedåt. Då kommer den uppåt vid gräddningen!


Jäs ca 45 min eller tills brödet jäst upp över kanten på korgen


Här tippas brödet upp på "Skotton" (bara en tillfällig fanérskiva) som används för att skjutsa in brödet på bakstenen i ugnen. Här börjar brödet redan spricka upp i sömmen på toppen.


Ugnen är förvärmd till drygt 250 grader som sänks till ca 200 grader när brödet är i ugnen
½ dl vatten hälls i plåtformen i botten


Efter ca 35 minuters gräddning sätter jag in termometern i stället.


Nu piper klockan och Bertans Surdegsbröd är klart och kas tas ut efter ca 45 min!



Toppennöjd, kan man säga något annat??
Håll till godo och återkom gärna med kommentarer när Du provat att baka brödet

3 kommentarer:

  1. Oj, vilka fina bröd! Har du väldigt mycket mjöl i de där korgarna? Det ser ju ut som att du har en ganska kladdig deg.

    SvaraRadera
  2. Inte särskilt mycket mjöl, faktiskt. Degen är är lätt att baka ut om man har mjöl på bakbordet trots att den är ganska lös men inte kladdig. Prova dig fram!

    SvaraRadera
  3. Men att du klarar att rundriva dem! Jag fattar verkligen inte. Hur mycket mjöl jag än har på bakbordet tycker jag degen klibbar fast bara den får ligga några sekunder. Men säger du att det går så är det bara till att lära sig!

    SvaraRadera