10 juli 2009

Fredagsbröd och solroskaka

Brödet överlämnas till båtbyggarhustrun och den nyinhandlade skotton är invigd. Funktion och storlek är till belåtenhet. Av en slump springer Bertan på den, när nykokt hjortonsylt ska levereras i grannbyn. Som bonus vid köpet sitter ett recept på Mjukkakor fastklistrat på baksidan.

Mjukkakor
½ l mjölk
50 g margarin
50 g jäst
Hälften rågsikt och hälften vetemjöl (ingen mängd finns angiven)
1 tsk salt
1 tsk fänkål
1 tsk hjorthornssalt
1 dl sirap
Blanda till degen, gör den inte för hård!
Låt jäsa en stund
Baka ut kakorna, 6 - 8 st.
Ugnen på 275 grader. Sätt en plåt på botten och en på tredje falsen.
Grädda först två kakor på botten i 3 min.
Lyft upp dem till övre plåten och sätt in två nya där nere.
För bästa resultat använd två fjölar för att vara snabb med bytet i ugnen.
----------
Vilket försäljningsknep, Betan inhandlar bara en fjöl. Men å andra sidan var väl inte tanken att baka mjukkakor. För att få fason på dessa kakor behövs erfarenhet och fantasi eftersom mängden mjöl inte är angivet, så det får vara.
Här kommer i stället en stilstudie vid invigningen av skotto.


Efter jäsning 45 minuter i korgen tippas brödet upp.
Skjuts in i ugnen och får grädda i ca 45 minuter. Bertan föredrar att använda baktemperaturen på brödet i stället för tiden. Vid 96 grader tas brödet ut.


Här är Båtbyggarhustruns Fredagsbröd, nygräddat och vackert.

För ett bra tag sedan inhandlades en superspännande stor kakform på Kafé Anno 1762.
När regnet envisas ute får man göra roliga saker inne i stället.

Här ska bakas enligt det recept som medföljer, men bara delvis. Lite rabarber och skogshallon i smeten känns mer som sommar.
Telefonen ringer och det är den lokala Turistbyrån. Semesterbesökare söder ifrån har stannat till och undrar nu om man kan göra ett besök. Que, enligt Sverigeguiden i "Den hemlige Kocken" av Mats-Eric Nilsson, ska det på orten finnas en ekologisk verksamhet, MaCo Grönt"?. Som nr 7 i förteckningen är den. Bertan förklarar att någon gårdsbutik inte finns, och att odlingen är vattendränkt efter ytterligare 40 mm regn det senaste dygnet. Men vill man ha gofika och handla några marmelader eller honung, varför inte göra ett stopp i Olofsfors på Kafé Anno. Turistbyrån visar vägen på kartan. Hoppas de blir nöjda med det!
Dj..... Bertan glömmer blanda i smöret i smeten och nu står kakan i ugnen. Jäklar telefonsamtal.
Grönskasodlaren ringer och undrar om eftermiddagsfika, Bertan avslöjar inget utan bjuder ändå...


Kanske lite torrare än nödvändigt, men fullt ätbar.
Bättre lycka nästa gång!

3 kommentarer:

  1. Båtbyggarhustrun meddelar att brödet åts med stort välbehag. Även de finska släktingarna smaskade belåtet, de som har en obruten tradition av att äta surdegsbröd. Tacka Bertan, tack!

    SvaraRadera
  2. En sån otroligt tjusig kaka!

    SvaraRadera
  3. Ja, visst ser både kakan och formen intressant ut. Ska prova olika varianter under sommaren.
    Ha det gott!!

    SvaraRadera