30 januari 2010

Vedugnsbakning som friskvård


Resan och aktiviteten är planerad sedan länge.Dagen innan tar Bertan bilen och lämnar kustens snökaos. Resan går mot inlandet och de förberedelser som ska göras tillsammans med vår proffsbagerska. Det ska bli friskvårdsdag och brödbakning med stor B för konsultgruppen.
Ingredienser ska först inhandlas och tidigt följande morgon görs "stöpan".

Väckarklockas ställs, så att det ska finnas gott om tid att blanda ihop allt som ska ingå.

1dl flytande smör ska också läggas till i det mjuka brödet. (Klicka på bilden så blir receptet större)

Receptet ligger redan på köksbordet till både hårt och mjukt tunnbröd.

Blanda, blanda till en lagom tjock deg som får jäsa i den stora plastlådan.
Det mjuka gör vi i storgrytan. In med allt i bilen och så iväg mot bagarstugan, en bit bort.
- 23 grader, så nu gäller det att få eld i ugnen och värme i stugan.

Vi tänker oss att hinna provbaka och grädda några kakor, innan de andra kommer.

Vår lärare för dagen, formar ämnen med van hand.

Bertans ansvar blir att hålla koll på elden och fylla på med mer alved vid behov.

Här jäser degämnena i den härliga stugvärmen.

Så tunt som möjligt utan att kakan kladdar fast, på med mer mjöl.


Skjuts in i ugnen med bestämd hand.
Alla är nu på plats och sugna på kaffe med nygräddat.

Ljuvligt gott när smöret smälter på kakan.


Vi turas om att kavla, sopa och grädda. Allt går som en dans under skratt och glada tillrop.
En liten paus för lunch måste vi ta. Det blir en god, mustig morotssoppa och det nybakade brödet passar förståss.








Ett svårt moment, när kakan ska snurras med en pinne, för att gräddas jämnt runt om.

Tänk vad tiden går fort när man har roligt! Det blir varsin papperskasse med bröd att ta hem till helgen.
Alla är nöjda, till och med chefen som kikar på oss genom linsen.
Tack Astrid för en härlig och efterlängtad dag!

1 kommentar:

  1. Tack för två nya recept på tunnbröd. Båda är söta ser jag. Intressant. Bagarstugor är något alldeles särskilt! Nu får jag verkligen lust att göra en stöpa och baka tills armarna är som spaghetti. Då känner man sig rik!

    Hoppas (och är övertygad om) att ni hade en trevlig kväll igår hos Båtbyggarhustrun. Hoppas få läsa något om vad som avhandlades någonstans snart.

    SvaraRadera