16 maj 2010

Majspaning och brödspaning


Åter igen efter en veckas omvärldsspaning.
Att resa med tåg är bekvämt och avkopplande om det finns lite extra tid.
Huvudstaden är målet och ett kärt återseende av småstrumporna.
Under några dagar ska vi ta hand om varandra, laga god mat och njuta av våren och värmen.
Solen har andra planer och kylan från norr gör sig påmind.

Men så en morgon är den äntligen tillbaka.

Härligt med alla blommande vitsippor i backarna.

Det finns ett trivsamt litet stenugnsbageri en bit bort och det ska besökas och utforskas.
Valet vid första besöket blir en Levain till soppan, brownies och kardemumma snurror till eftermiddagskaffet.
Ljuvligt gott bröd med lagom stora hål inuti.
Det ska bli fler besök under veckan, när även ett Danskt rågbröd och mer Levain inhandlas.


Torsåkers Slott i Upplands Väsby

En lite utflykt till landet hinner vi med. Rundvandring i trädgården innan magen börjar knorra.
Lunchsoppa som avslutas med en läckert dekorerad morotskaka.

Det visar sig att det lilla trädgårdskaféet The Nut House också har en pelargonutställning i ett av växthusen.

Dagarna går fort och när värmen återkommer är det dags att återvända norröver igen.
På tågresan funderar Bertan över varför Surdegsbakning blivit en så stor "killgrej".
Surdegsbröd har bakats sedan urminnes tider och då av kvinnor, som en del av vardagssysslorna. Inte särskilt trendigt eller ens efterfrågat. Så helt plötsligt är det så inne att särskilda bagerier slår upp sina dörrar. Är det den nya generationens killar, vars mammor bakade surdegsbröd på 70 och 80-talet. I så fall är cirkeln nu sluten. Tjejer bakar också, det vet jag, men de skriver inte bakböcker. De kanske bloggar i stället!?

4 kommentarer:

  1. Välkommen hem igen! Apropå böcker - kanske en del bloggande kvinnor borde skriva bakböcker också - utöver bloggandet...? Bagarbertan, du har ju så fint material i dina bloggar,med poetiska bilder, filosofiska tankar och goa brödrecept - vilken bok det skulle bli!
    - Undrar vad det var för slott på bilden från "landet", fick ni morotskakan där?

    SvaraRadera
  2. Nu har jag gjort lite efterforskning och kompletterar inlägget med Slottets namn som är Torsåker och Kaféet heter The Nut House och har fått en länk. Tack för det Garntomten!

    SvaraRadera
  3. Vilken läcker morotskaka. Bra där Bertan - med brödspaningen mm.

    SvaraRadera
  4. mmmm, denna morotskaka ser gott ut.
    Roligt med en utflykt, det brukar vara såhär årsa att man upptäcker att man inte har varit utanför kommunens gränser sedan i julas och då behöver man komma iväg, det är så jag upplever det iaf...
    Jag föredrar själv att baka framför att laga mat, jag hade aldrig tänkt på det att det är män som skriver bakböckerna...
    Jag har en award åt dig på min blogg, för att du skriver så intressanta saker i din blogg, och visar så fina bilder, och bakar så gott bröd!
    hälsningar
    liz

    SvaraRadera