27 maj 2010

Rabarbertid och springtid


Rabarberkakan innehåller också 1 dl hackad kvannestängel den högra på bilden
Så fort det går, när rabarber växer. Först bara några skrynkliga knoppar och vips har massor av blad vecklat ut sig på bara några dagar.
Alla längtar efter rabarberkaka. Så mycket att det vattnas i munnen.
Så här ser favoritreceptet ut och det kan varieras över sommaren med olika bär och frukter.
Passar även den som inte tål ägg.

Rabarberkaka med kardemumma
Blanda i en skål:
2½ dl strösocker
1-2 tsk stött kardemumma
6½ dl (300 gram) vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smält 130 gram smör
Använd lite för att smörja en 1½ liters form, eller något större
Tillsätt i skålen
2½ dl mjölk och det smälta smöret
Hacka 2½ - 3 dl rabarberstjälkar
vänd ner i degen
Fördela smeten i formen och grädda ca 50 minuter på 175 grader
Äts med fördel tillsammans med lite tjock turkisk yoghurt.

Ett helt år sedan sist. Nu är det springtid igen, trots att vädrets makter gjorde sitt bästa för att skrämmas.
Vårruset heter det och Bertan ska vara med i år igen. Hon har inte joggat, sprungit eller lunkat som förberedelse. Nej, det var ljug. Lite har det blivit på grund av några försenade eftermiddagar i konsultjobbet. Tidsnöden innan bussen ska gå kräver en insats. Ner för backen med korta springsteg för att hinna.
Vid startsnöret funderar hon över strategin. Det får bli joggagruppen trots allt. Genomför Systerysterstrumpan maratonbehandlingar ska väl Bertan kunna jogga FEM kilometer. Inget att gnälla över. Kilometer efter kilometer i det härligt fuktiga vädret och tankarna får surra runt. En rytm och en ramsa fastnar i skallen " jogga-kämpa, lunka-kämpa"..osv. Det blir nästan som ett mantra. Vips står det fyra km ritat med vit krita på asfalten. Det här ska lyckas och hon springer varje meter för sin systeryster.

Det blir en medalj med rosa band, banan, dricka och så en härlig picknick med springlaget i gräset under trädet.Ingenting är omöjligt!

1 kommentar:

 1. Hej!
  Å vad jag gillar rabarber!Vi hade den hemma ofta, den smakar gott kokt, tycker jag, med mycket socker förstås och lite glass eller vaniljsås till.... Jag kan tänka mig laga din fina rabarberkaka, hoppas bara att barnen gillar den också, annars får jag äta den själv och det vore inte bra för min midja...
  Vad duktig du var som sprang i Vårruset, i Umeå var det? Jag måste börja motionera mera själv och satsa på att springa nästa år i en mini-maraton för kvinnor i Limerick.
  Hälsningar
  liz

  SvaraRadera