03 februari 2012

Att ta sig fram - resespaning del 2



Flaggan på Cape Verde där stjärnorna symboliserar de 10 bebodda öarna, det röd är slavtransporterna, och alla sjukdomar som härjade på öarna, det vita är friheten och kärleken och det blå är himmel och hav som omsluter landet. Kreoler är ett stolt folk!



Vi fick lära oss att de små flickorna på Cape Verde börjar bära på huvudet när de är högst 5 år gamla. 5 kg som sedan ökas eftersom upp mot 40-50 kg. Inte undra på att de har en så ståtlig hållning. Pojkarna spelar mest fotboll och drömmer om ett liv som proffs, precis som alla andra pojkar i deras ålder. 



De små barnen följer med mamma till jobbet. Springer omkring, leker med det som finns till hands.



Byn Bofareira blir vårt mål med cykel på den helt nylagda vägen. Motvind och då menar jag motvind. 2 timmar och 10 km senare hittar vi byns oas och samlingsplats. Med vinden i ryggen tar hemresan mindre än 30 minuter.



Uttittade som om vi är ett resande blekt teatersällskap, hela byn har plötsligt ärende till den kombinerade butik- och baren.



I ett hörn har ett papayaträd och en bananplanta slagit rot. Annars växer ingenting.



Kreolerna själva åker moped, fyrhjuling eller jeep och de inte går.Förutom de här flickorna som glatt ropade "Bon Jour" till oss på väg hem från skolbussen. De kanske läser franska i skolan.



Här den gamla vägen som leder ut ut byn mot havet. Kilometer efter kilometer är stenar lagda för hand. Till och med mittlinjen syns. Här ute lever de vilda djuren dvs hönsen och getterna.



När vi återkommer med våra cyklar på eftermiddagen blir vi inbjudna till Heroes Day, men det blir nästa spaning :)

1 kommentar:

  1. Vilken stenväg! De som lagt den skulle kunna få jobb på vilken anläggningsfirma som helst!

    SvaraRadera