29 januari 2012

Solsida och sand - resespaning del 1Här driver vinden konstant mot sydost. Från kontinent till kontinent hjälper sydostpassaden de som tänker korsa Nordatlanten. Förr, slavskeppen från Afrika till Nordamerika. I dag lastbåtar och nöjessegling som skeppet därute på redden. Vi är på Cape Verde, 450 km från Afrikas kust i höjd med Senegal.Hur kan det blomma i denna salta sand, när det som förra året endast blev 12 regndagar.
Vad lever människor på? Turister, om de inte har den dåliga smaken att investera sina slantar i AIC (All inclusive) Förödande rent ut sagt.... men kanske bekvämt?!
 

Alla förnödenheter importeras direkt till hotellkomplexen, vilka troligast drivs av utländska investerare. Här ett sandhotell där gästerna skyddas av höga stängsel. Försökte ta oss in, men vakten sa "NO".

Cape Verde består av 10 bebodda öar som sammanbinds med flyg och gles färjetrafik.
Basfödan är olika typer av baljväxter, sötpotatis, ris och så fisken. Fish of the day kan vara allt från hela småfiskar till filéade större arter med tillbehör.
Huvudön Santiago är den bördigaste och mest kuperade. Här har EU och Japan bidragit med borrade brunnar och vattenreservoarer för att samla upp den nederbörd som eventuellt kommer eller det grundvatten som finns 250 meter ner. Annars avsaltas havsvatten och stora lastbåtar kommer med flaskvatten och andra stapelvaror från Spanien.


Lavastenen blandas med sandsten och skapar spännande formationer och grytor vid de klippiga stränderna. Atlantiska centralryggen innebär aktiviteter i jordskorpan. Senaste utbrottet på ön Fogo var 1995.


Där trivs nu vinrankorna som ger ett härligt vitt vin som passar till fisken.I andra vikar breder långa och nästan folktomma vita sandstränder ut sig. Tack vare den stadiga vinden, har kait- och vindsurfarna sitt eldorado här.

Den dagen sandstormen kommer, vill nästan ingen vara ute...Fiskehamnen är samlingspunkten i byn Sal Rei på vår ö BoaVista.Nationaldrycken och öns stolthet är "GROG". Hemblandad för att passa alla smaker.
Kan väl mest liknas med vår "skogsblomma" :)
Här själva tillverkningsanläggningen för utvinning av saften i sockerrören.Så en dagsutflykt till ön Santiago och huvudstaden Praia. Känslan av liten stad infinner sig. Myller av människor som är på väg till eller från...

Här finns ett något större utbud av frukt och grönt, men det mesta här är också importerat.
Härligt goda bananer, som vi aldrig hittar hemma.
Fortsättning följer!

2 kommentarer:

 1. Min favorit i denna bildspaning är Conny som spanar ut i misten; känns mystiskt och spännande.
  Har själv lyckats baka surdegsbröd, ett år sedan förra gången. Det blev två surdegsbröd innehållande valnötter och linfrö.
  Kram

  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Så mycket sand och så mycket hav! Ser framemot del två.

  SvaraRadera