01 januari 2012

Gott slut och god början


Nyårskväll på Tjarn med hög stämningsfaktor, månskära och massor av härliga dofter.
Björkved, näver, fotogen och kryddor blandas med skratt och allas förväntningar.
Det nya året närmar sig....

"Ute möter inne" där det är omsorgsfullt dukat. Alla har förberett sin del till festmiddagen. Snittar, chiliräkor, marinerat kött, passionsfruktsparfait ...

Potatisrätter och sallad står på vår lott.
Här kommer receptet på ett färgsprakande tillbehör
Sultanens Juveler
(4 personer)
3-4 apelsiner
½ röd lök
1-2 dl svarta kalamataoliver (eller som här en burk mixade sorter)
1 dl hackad bladpersilja (färsk koriander kan även användas)
Dressing:
½ dl olivolja
2 msk färskpressad citron
1/4 tsk salt, lite peppar
½ tsk stött spiskummin
2 msk svarta sesamfrön
Kärnor från ½ granatäpple

Skala och filéa apelsinklyftorna (Skär ut dem med kniv så att inte hinnan kommer med)
Lägg upp dem på serveringsfat
Skiva löken tunt och fördela över apelsinklyftorna
Blanda dressingen
Lägg oliver hackad persilja över salladen
Häll över dressingen
Fördela granatäppelkärnorna högst upp


Så klämtar klockorna, efter nyårstalet på radio och 2012 har inletts.
Vackra lyktor svävar mot himlen viker av ovanför trädtopparna och beger sig söderut. Stjärnorna blinkar som sällskap annars är allt stilla. Ja, några raketer beger sig sprakande iväg, men på en betydligt kortare resa, som avslutas med ett stjärnregn.

Nyårsnatten övergår så småningom i gryning och det nya året är ett faktum.
Värme från vedspisen, kaffedoft skvallrar om att huset börjar vakna.


Så årets sista brödbak får inviga årets första frukost.

Havre och valnötsbröd (2 bröd)

Skålla i degblandare på kvällen
150 gram havregryn
100 gram rågmjöl
100 gram solroskärnor
150 gram siktad dinkel
100 gram vetemjöl
1 liter hett vatten

Nästa morgon
Tillsätt 1½dl rågsurdeg
Blanda väl och låt stå 2 timmar

Tillsätt 20 gram jäst, utrört i 1 dl ljummet vatten
600 gram specialvetemjöl (Manitoba Cream)
150 gram hela valnötter
Kör degblandaren 6 minuter på låg hastighet
Öka ett steg och kör 2 minuter
Tillsätt 20 gram salt och kör ytterligare 2 minuter
Låt degen jäsa i ca 1 timme i degbunkern
Häll upp degen på mjölat bakbord
Dela i två ämnen, rundriv (forma runda bullar genom att vika in ytterkanterna mot mitten)
Lägg i mjölad jäskorg
Jäs 35 - 40 minuter (upp till kanten)
Ställ in en plåt eller baksten i ugnen
Placera ett ugnsbleck på botten (för vatten under gräddningen)
Värm ugnen till 275 grader

Tippa upp brödet på plåt eller baksten med en brödspade
Häll ½ dl vatten i bottenblecket och sänk till 250 grader
Grädda brödet 10 minuter, lufta ugnen (öppna snabbt luckan)
Sänk till 200 grader, efter 10 minuter luftas igen
Sätt en ugnstermometer i brödet och ställ den på 97 grader
Lufta var 10 minut till brödet är färdiggräddat, när temp i brödet är 97 grader(ca 45 - 50 min)
Gott Nytt BrödÅr!

2 kommentarer:

  1. Sultanens juveler smakade gott och det skulle förvåna mig om brödet var sämre. God fortsättning på det nya bagaråret Bertan!

    SvaraRadera
  2. Hej moster Maggan. Gud vad gott allt ser ur här, och vilken inspiration jag fick nu när jag tänkt sätta mitt livs första surdeg och baka bröd innan skolan drar igång. Hoppas ni haft en mysig och även snöfylld jul. Jag är nyligen hemkommen från Australien, så håller tummarna för att snön även infaller till Stockholm snart. Kram

    SvaraRadera