11 februari 2013

Nostalgi och surdegskurs

Lite bakredskap, receptböcker och andra tillbehör
Dagen "B" som i brödbak. Det är söndag morgon, snön yr utanför Skolkökets fönster och förberedelserna är i full gång inför dagens surdegskurs.
 

Bubblande rågsurdeg som utgör grunden i "Bruksrågen" tillsammans med blötlagda kärnor, linfrö och rågkross.

  
Allt blandas i omgångar och mer mjöl tillsätts för att få en lagom kladdig deg som få jäsa och sedan gräddas i form. 
Tre olika sorter hinner vi med under dagen. Levain med vetesurdeg får jäsa och viks i bunken tre gånger med jämna mellanrum. Så här kan det se ut


Viks från sida till sida som ett paket


Sista vikningen på bakbordet innan gräddning
300 grader och snabbt in med brödet på den heta plåten
Ånga på blecket i botten, ger färg, och extra jäskraft, igen med luckan



Voilà ett härligt Levainbröd, GRATTIS!
Så där 20 - 25 minuter senare är brödet färdigt och har en innertemperatur på ca 97 grader

Ett härligt gäng surdegsbagare avslutar dagen med beröm godkänt. Hem med er nu och fortsätt baka. Vi ses igen och lycka till!!

PS! Vi bakade alltså tre sorters bröd och recept på varianter finns här:
Bruksråg, Levain och Bagarbertans vardagsbröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar