21 december 2014

Vintersolståndet, fjärde advent och slörsöndan


Söndagen innan jul har olika namn. just i år infaller fjärde advent och årets kortaste dag samtidigt.
Har man tid så är det ganska roligt att pyssla lite inomhus och i ljuset. Tack ändå för att vi fått årets första riktiga snötäcke, det lättar upp även ute.
Traditionen kräver kakbak, inläggning av sill och lite andra förberedelser inför julen.


Här är några av de sorter jag åstadkommit under dagen. Bondkakor gjorde alltid min egen mamma till jul, vaniljhorn är något som sönerna önskar och likaså valnötskakorna längst ner. 

Vi bytte spis för ett tag sedan och slarvigt nog blev rullrånsjärnet kvar i spislådan och hamnade på återvinningen. Så det blev till att investera eftersom det är lite svårt med nya moderna spisar som har häll i stället för plattor. Då passar inte ett gammaldags råjärn.


Med följde också recept på kardemummarån så i år blir det nytt även på den fronten.


Första provomgången får godkänt, och det blir en sats till med lite vaniljpulver. Handlaget förfinas vartefter. Nu bakar vi vidare och lagar lite annat smått och gott till julbordet. Det är ju dan före dan före dan före dopparedan. Några kakrecept finns på ett tidigare blogginlägg "7 sorters kakor"


2 kommentarer:

 1. Småkakor så gott! Jag måste nog komma över på lite julfika. God Jul till er!

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Hittade din fina blogg idag när jag letade recept på ryskt rågbröd. Här finns många recept som jag vill prova och annat matnyttigt som jag är intresserad av. Ser fram emot att följa din blogg.
  God fortsättning på det nya året!
  Lena


  SvaraRadera