20 februari 2016

Hemmabagarens brödbak


Nu är det en vecka kvar innan båtbyggarhustrun och jag återigen riggar för en surdegskurs för hemmabagare. Alltid lika spännande när en ny grupp entusiaster med olika erfarenheter ger sig i kast med bakandet under en dag.
Men i dag är det fridag för mig från veckans vanliga jobb, dagarna är längre och ljusare och energin kommer av sig själv.


Dagens deg förbereddes redan i går kväll. Jag har sagt det tidigare men det tål att upprepas, skållat bröd är min favorit!!

SKÅLLAT SURDEGSBRÖD MED CHIA- och LINFRÖN

Ingredienser till skållningen:
25 g chiafrön
25 g linfrön
50 g solroskärnor
150 g grovt rågmjöl
5 dl kokande vatten

Häll det kokande vattnet över rågmjölet, frön och kärnor i en stor skål och rör om till en jämn smet.
Täck med plastfolie och låt stå tills det svalnat (ca 35 grader)

Tillsätt:
150 g surdegsgrund av råg

Blanda alltsammans väl, täck över igen och låt stå i rumsvärme över natten
................
Dag 2

Häll över grunden från kvällen i en degblandare.
Blanda också ner:
10 g jäst upplöst i 2 dl ljummet vatten
1-2 tsk valfria brödkryddor ( jag valde hel kummin denna gång)
600 g specialvetemjöl ( jag valde Saltå Kvarn)

Kör degblandare på låg hastighet i 6 min
Tillsätt 1,5 msk salt
Kör ytterligare 4 min på mellanhastighet.


Häll upp degen på mjölat bakbord, dela och forma två runda eller avlånga bröd som placeras i mjölades jäskorgar eller 1,5 liters bunkar med mjölad handduk i.



Låt jäsa övertäckt tills degen nått över kanten på bunken/korgen, ca 30 min.


Värm under tiden ugnen till 250 grader. Ställ ett bleck i botten för vatten. Har du inte en baksten så använd en plåt i stället!

När degen jäst färdigt tippas den försiktigt upp på ett bakplåtspapper på den heta plåten eller på en mjölad degspade. Snitta brödet med vass kniv eller rakblad så du får ett mönster. Det hjälper även brödet att jäsa uppåt inne i ugnen under gräddningen.
Ställ in brödet, häll 1/2 dl vatten i blecket i botten av ugnen och stäng genast luckan.
Grädda i ca 10 min, sänk ugnen till 200 grader och grädda vidare till brödet har fått en innetemperatur på 96-97 grader. Det tar ca 35 min.

Ta ut de färdiggräddade bröden och låt de svalna på galler utan bakduk.


Vänta med att skära i brödet tills det svalnat helt. Här gjorde jag ett halvmåneformat snitt över hela ytan, som gjorde att brödet jäste upp och öppnade sig! Prova dig fram och experimentera
Lycka till!!

1 kommentar:

  1. Så inspirerande att läsa om allt bakande! Ser framemot nästa veckas bakkurs!

    SvaraRadera