21 februari 2016

Ljuvliga semlor med tema på mandel och kokos


Februari månad, söndag em och snart kommer våren!! Innan dess är tanken att hinna med ett semmelbak detta år i alla fall. 
Är hos min syster som är specialist på alternativ vad gäller vitt mjöl, vitt socker och Rawfood. Den här glutenfria semlan har en gräddad muffinsbulle, men annars är allt annat raw. Nu sätter vi igång......


Vi ska göra både smeten till den ljuvliga semlan, mandelmassan och cocosgrädden men vi börjar väl med skälva BULLEN.
Sätt ugnen på 225 grader.



Blanda i en matberedare:
1 dl kokospalmsocker
1,5 dl grovmalt mandelmjöl
1,5 dl finmalet kokosmjöl
1 msk psyllium (kostfiber)
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Vispa ihop i en annan skål:
3 msk kokosolja
2 hela ägg och 1 äggula (spara äggvitan till senare i bakningen)
1,5 tsk stött kardemumma
2,5 dl mandelmjölk (eller annan valfri mjölk)

Smörj 6 stora eller 12 små muffinsformar med olja
Blanda samman de torra ingredienserna med äggblandningen.
Vispa äggvitan till hårt skum och vänd försiktigt ner den i smeten.


Fördela smeten i formarna och grädda i ca 20-25 minuter.


Låt muffinssemlorna svalna innan du skär av ett lock på toppen.


Nu är det KOKOSGRÄDDEN som ska göras
Vispa ihop till en tjock och jämn gräddsmet.
2 dl kokosgrädde
1 tsk agavesirap
1tsk citronsaft
0,5 krm äkta vaniljpulver

När bullan har svalnat gröper man ur innanmätet och fyller den.


Här kommer MANDELMASSAN
1,5 dl grovmalt mandelmjöl
(Om mjölet är väldigt färskt och fuktigt så suger det inte åt sig lika mycket vätska.
Då behövs kanske större mängd mjöl i relation till mjölken eller så minskas mjölkmängden).
3 msk valfri mjölk (vi valde mandelmjölk)
1,5 - 2 msk agavesirap (kan varieras beroende på hur söt mandelmassa man vill ha).
Rör ihop mandelmassan till en jämn smet och ställ den i kylen att svälla.


Pudra över lite kokosmjöl och den LJUVLIGA SEMLORNA är klara för servering!! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar