Jag blev så inspirerad av det tidigare brödbaket med kaffe som degvätska. Helgens val denna gång blev ett grovt, skållat och långjäst bröd.
SKÅLLAT KAFFEBRÖD MED RÅG - 2 bröd som jäser och gräddas i formar.
Förbered dag 1
Skållning:
7,5 dl nybryggt kaffe
225 g hela rågkorn (Saltå Kvarn)
150 g solroskärnor
115 g hela linfrön
30 g salt
Surdegsgrund:
30 g surdegsstart
2 dl vatten
120 g rågmjöl
......
Skållningen - koka rågkärnorna i kaffe under lock på svag värme i 30 min
Ta kastrullen från värmen och blanda ner solroskärnor, linfö och salt. Låt stå med lock i rumsvärme över natten.
Surdegsgrunden - blanda grunden och ställ övertäckt på varm plats över natten.
Dag 2
Blanda surdeg och skållningen med
20 g färsk jäst utrört i
1 dl vatten
450 g rågmjöl
150 g specialvetemjöl
1-2 msk honung eller brödsirap
........
Kör i assistent till smeten är slät och allt är väl blandat.
Smörj och mjöla två avlånga brödformar
Klicka ner smeten fördelat i formarna
Platta till ytan, mjöla lätt på yta och täck med plastfolie
Låt jästa tills brödet rest sig ngr cm i 2-4 timmar
Värm upp ugnen till 250 grader
Sätt in bröden i mitten av ugnen, häll 1/2 dl vatten i ugnsbleck under formarna
Sänk till 200 grader och grädda i ca 45-50 min eller tills innetemperaturen i brödet är 96 grader.
Linda in de gräddade bröden i bakdukar och låt vila tills de svalnat. Lägg över i plastpåse och låt brödet mogna till nästa dag innan du skär i dem.
Lycka till!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar