11 oktober 2016

Höstäventyr i Andalusien - Granada


En vecka i slutet av september innebär något utöver det vanliga. Tillsammans med väninnan som nyss fyllt jämnt ska vi "göra en bit av" Andalusien. I dag är det Granada som är en speciell stad, det förstår man när vår guide lotsar oss och bjuder på sin kunskap.


En välbekant guide som hemmavid hållit örtvandringar, men i dag låter Alexandra Di Pauli oss bli mer bekant med Staden, dess historia och kultur.Granada är speciell på många sätt. Den ligger på högplatån nedanför det stora bergskedjan Sierra Nevada. Stadens namn betyder Granatäpple och symbolen finns överallt där vi rör oss. 


Trånga gränder där butiker och basarer varvs med öppna stora torg kantade med mysiga kaféer och tapasbarer. Men vi hastar vidare utan att hinna med några längre stopp denna gång.


Där högt uppe ovanför gamla stan, syns i stället målet för dagens besök. Borgen och Palatset Alhambra som tillsammans med den gamla stan ingår i UNESCOs världsarvslista. 


Vägen upp är brant, men turligt finns platser här och var pusta ut på.


En skicklig och kunnig guide lotsar oss genom trädgårdar, förbi fontäner, och sinnrikt konstruerade vattensystem med självtryck från bergen runt omkring.Till slut når vi det mäktiga palatset där varje millimeter av insidans tak, väggar och golv är sinnrikt dekorerat med mönster och arabisk snirklig text.
En lång händelserik dag börjar vara till ända. Solen är på väg ner och bussen tar oss tillbaka ner mot kusten igen och det salta Medelhavet. Fortsättning följer ......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar