02 oktober 2016

Dinkelbröd med höstens skörd


Nu har det flera flera veckor sedan huset doftade av nybakat bröd. Surdegsgrunderna var så misshandlade att de Dick sin sista vila i vasken. 


Hittade en spännande surdegsstart från Australien eller närmare bestämt Tasmanien för några veckor sedan. Lämpligt att testa den och sätta igång grunden enligt beskrivningen på baksidan. En liten gnutta fullkornsdinkel fanns kvar från resan till Transylvanien i våras och den fick bli maten till starten.


Efter bara 1,5 dygn är så ser jag de första bubblorna.


Så i dag på fm är det dags att sätta degen till helgens 

DINKELBRÖD med äpple och kanel
65 g rostat havregryn


230 g fullkornsdinkel 
2 dl dinkelsurdegsgrund
4,5 dl ljummet vatten
10 g färsk jäst ( upplöst i 0,5 dl av vattnet)
0,5 msk kanel eller mer
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 msk hela linfrö
1,5 tsk salt
2 grovt rivna äpplen
400 g specialvetemjöl

Blanda fullkornsdinkelmjöl, surdeg, 3,5 dl vatten, kanel, rivet äpple, linfrö 
,honung, olja och salt. Kör ngr varv i degblandaren tills allt är fördelat.
Tillsätt jästen upplöst i 1 dl vatten och 300 g av specialvetemjölet.
Kör 3-4 minuter på låg hastighet.
Tillsätt resten av vetemjölet till degen släpper från bunkens kant. 
Bättre att ta lite nätt med mjöl än att göra degen för fast. Då blir brödet saftigare.

Kör degblandaren ytterligare 3-4 min på mellanhastighet.

Låt degen jäsa 1 timme övertäckt i bunken.
Smörj två avlånga brödformar (1,5 liter) med olivolja

Fördela den ganska lösa degen i de två formarna. 
Pensla ytan med vatten och stö på linfrö och flingsalt.

Låt jäsa övertäckt ca 25 minuter medan ugnen värms upp till 225 grader.
Grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen
Tippa upp bröden på galler och låt svalna utan duk.

Servera med smör och getost, så gott!

Lycka till!

1 kommentar: