22 juli 2009

Rågflingebröd


Senaste brödbaket är ett surdegsbröd med rågflingor. Det hela börjar med att morgonmjölken är slut och frukostgröten redan färdig på spisen. Onödigt att bara slänga på komposten när gröten kan användas till baket.
Egentligen samma sak som att skålla mjöl och kärnor. Problemet med att beskriva detta recept, beror på att Bertan gärna föredrar att improvisera i sitt bakande. Eftersom det blev ett härligt bröd, gör jag nu en ungefärlig beskrivning.

RÅGFLINGEBRÖD med surdeg
2 portioner kokt rågflingegröt (får svalna)
Blandas i assistenten med ca
5 dl ljummet vatten
1½ dl surdegsgrund av råg
200 gram rågmjöl
50 gram linfrö
50 gram solroskärnor
Kör runt så att smeten blir väl blandad
Jäs i bunken 4 - 5 tim (det börjar bubbla så fint i sommarvärmen)
Tillsätt 15 gram färsk jäst utrört i 1 dl ljummet vatten
Jästen kan uteslutas om man fått bra fart på fördegen i assistenten
Blanda ner
150 gram rågmjöl eller annat sort
2-3 tsk salt
Brödkryddor om man önskar det
Så kommer det svåra:
Vetemjöl till "lagom konsistens", ca 500 - 650 g. Degen ska fortfarande vara ganska lös, men formbar och inte för kladdig. Tips att strö över lite vetemjöl på degen och trycka ned några fingrar. Degen ska då ha ett lätt motstånd.
En grundregel är att det alltid är lättare att tillsätta mer mjöl på bakbordet vid behov, än att göra den mindre hård. Lösa degar ger saftigare bröd efter gräddning. Nåväl..
Jäs ytterligare ca 1 tim i bunken.
Upp på bakbordet och ta ihop degen. Dela i två ämnen, rundriv och lägg i jäskorgar som är mjölade och har lite rågflingor i botten.
Jäs under bakduk ca 40 minuter.
Ugnen på 250 grader, sänk till 200 när brödet skjuts in. Häll lite vatten på bleck i botten av ugnen. Grädda till innetemp. på brödet är 96 - 97 grader. Använd digital köttermometer som kan ställas på rätt gradantal.

Mumsigt gott med en lagrad ost och lite Ingefärsmarmelad med rabarber.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar