23 juli 2009

Blåbär och nyslungad honung


Det finns många tecken att sommaren är här.
Som när den första blåbärsbullen ska bakas, med solmogna bär direkt från skogen.
Barndomsminnen som fortfarande står sig, så i dag förbereder sig Bertan för det söta baket.
Insamlandet började redan dagen innan. I vild kamp med skogens alla myggor, lyckades skörden delvis bärgas. Under morgontimmarna hittar Bertan nya marker. Nu används den fiffiga blåbärsplockaren, vilket förenklar arbetet avsevärt.


Det går åt en dryg näve per bulle, så det gäller att alla som ska äta kommer med sitt bidrag.

BLÅBÄRSBULLAR
En vanlig vetedeg förbereds (som till kanelbullar)
Efter första jäsningen delas degen i ämnen som rundrivs och får ligga till sig en stund på bakbordet.
Kavla ut varje ämne till en "minipizza" ca 20 cm i diameter
Det ryms 4 på varje plåt
Fördela 1½ näve blåbär mitt på och lämna en kant runt om
Strö på några matskedar socker, efter tycke och smak
ev. lite potatismjöl om blåbären verkar blöta
För lite socker ger också ett rinnigare "pålägg"
Vik upp kanterna runt om blåbären
Pensla med lite uppvispat ägg
Grädda i ca 225 grader tills det börjar bubbla och kanterna fått färg ca 10 minuter


Ruskigt gott!!
I familjen brukar vi ha en tävling när vi äter blåbärsbullar första gången på sommaren.
Den handlar om att se vem som klarar sig längst, utan att söla ner sig runt mun, näsa och kläder. Ett tips är i alla fall att ha gott om hushållspapper till hands.

Ett annat tecken på sommar, är när de första honungsramarna tas in och slungas.


Att njuta av nyslungad skogshonung på yoghurt är inte helt fel.
Bertan använder den dessutom till marinader, dressingar och till efterrätter.


Just i dag levererar grönsaksodlaren nyslungad honung på burk, till Kafé Anno i Olofsfors.

4 kommentarer:

  1. Ja de där blåbärsbullarna är ju inte att leka med. Har ett par trevliga minnen då jag ätit dina bullar, hoppas de smakade bra!

    SvaraRadera
  2. Å, nyslungad honung! Är den alltid så där lös och rinnig som i Ernst TV-program förra veckan? Han öste nyslungad honung över allt han lagade och det såg så sjukans gott ut. Bäst att skynda till kaféet och få tag på ett par burkar då!

    SvaraRadera
  3. Förresten, en annan sak: hur ser det ut på broccoli och squash-fronten? Och andra gröningar också för den delen? Har regnet gjort dem gott, eller har det blivit för mycket av den varan?

    SvaraRadera
  4. Till Pastej: Blåbärsbullarna smakade precis så gott som du minns...och Bertan vann söltävlingen med kladd mellan fingrarna och i mungiporna.

    Till Gullapan: Växer inte ogräs så växer inte heller det som ska ätas. Provsmakning är gjord på småzuccini och sallad än så länge. Mums Mums!! Men det ser bra ut om grönsaksodlaren hittar det han söker i raderna. Broccolin behöver någon vecka till, men sen går allt i en rasande fart.

    SvaraRadera