Efter otaliga resor österut, brödspaningar och provsmakningar ska nu ett av de Ryska svartbröden bakas.
Detta recept finns redan beskrivet i ett tidigare inlägg "under samma himmel".
Tack vare grönsaksodlarens bistånd, inhandlas lökpulver och gramhamsmjöl, som får ersätta lantvete. För övrigt görs receptet om lite grann och så här gick det till:
På morgonen sätts en fördeg
6 dl ljummet vatten
7,5 del grovt rågmjöl
1 dl surdegsgrund
Väl hemma efter jobbet tillsätts
10 gram färsk jäst utrört i ½ dl ljummet vatten
3 msk mörk brödsirap
1 tsk hel kummin (var allt som fanns kvar i påsen)
2 tsk hel anis
2 tsk lökpulver
2 tsk snabbkaffepulver
1½ dl gramhamsmjöl+ 2½ dl vetemjöl (fick ersätta 4 dl lantvetemjöl)
½ dl rapsolja (fick ersätta 50 gram smält smör)
1 msk ättika (i stället för ½ dl, eftersom surdegsgrunden tillsatts)
6 dl vetemjöl ( tillsätts så att degen blir "lagom" fast)
Allt körs i assistent ca 5 minuter
Tillsätt 3 tsk salt och kör ytterligare 3 minuter.
Jäs i bunken 45 - 60 min
Upp på mjölat bakbord. En härlig konsistens på degen, mjuk och smidig!
Nya jäskorgen ska invigas, så det blir ett större och ett mindre bröd.
Bröden jäser ca 45 minuter, under tiden värms ugen upp till 250 grader.
Färdigt för gräddning
Det ryska svartbrödet jäser upp fint i ugnen och får grädda på 200 graders ugnsvärme till innetemp i brödet är 97 grader. ½ dl vatten hälls på bleck under bakstenen när brödet skjutsats in
Färdigt bröd med "god skorpa"
Dags att provsmaka:
Lökpulver...? Blir möjligen lite smuligt?!
Lite ovanlig smak med blandningen av surdeg och ättika, men gott med kryddsmaken av anis och kummin. Värt att prova, men inte är det väl svart?!
Hej!
SvaraRaderaJag är ryska men jag har aldrig hört om någon sort bröd med kummin, anis, kaffe(?!) och ättika (?!). Om du smakade på ett sånt bröd i Ryssland då var det någon bagares fantasi.
Tack för dina synpunkter Natalia! Jag hoppas att alla bagare oavsett var i världen de jobbar, har gott om fantasi när de ska baka. På så vis får vi ännu fler och spännande recept och prova på. Just detta recept som jag beskriver, kommer nog ursprungligen från ett "Googlesök".
RaderaHar du något eget recept på "svartbröd, så tar jag gärna emot det!!