27 mars 2010

Borneo - resan går söderut mot Klias Peninsula 2

Borneo tillhör både Malaysia och Indonesien. Däremellan ligger Brunei som är en av väldens minsta länder, men rikt tack vara sina oljetillgångar.
Den malaysiska delen består i sin tur av två regioner, Sarawak i söder och Sabah på den norra delen. Vi ägnar våra tre veckor åt att resa runt delar av Sabah.

Den här eftermiddags- och kvällsturen går längs delar av Klias River. Ett delta- och våtområde som mynnar ut i havet.

När eftermiddagssolen börjar dala, är det så dags att bege sig ut i båtarna.

I programmet står det, att vi ska få chansen att se Probiscis monkeys (näsapor) och eldflugor lite senare efter skymningen.
Vår skickliga chaufför manövrerar båten med van hand och tar oss så nära mangroven som möjligt.


Det gäller att spana bland trädkronorna för att få syn på någon av de vilda aporna.
Rätt som det är ropar någon till och där högt uppe sitter de och mumsar i sig sin middag.Inte alltid så lätta att upptäcka. Näsaporna lever i flock och den största hannen vaktar ilsket över sin familj.

Möjligen framgår det hur kraftiga tänder han har...

Vi har lite "flyt" (hihi) längs floden och får dessutom se en flock Silvermakaker. Förutom löv så äter de också frukter.Jag är glad över mitt nyinköpta teleobjektiv, eftersom avståndet är ganska långt.

Härliga vyer längs floden, men det blir också snabbt mörkt.

Nästan som att släcka en lampa. På återvägen får vi också se en Varan.

Inte särskilt lätt att upptäcka där den ligger på palmstammen som hänger över floden där vi färdas.
Storleken är svår att uppskatta, men kanske 1½ - 2 meter lång.
Tillbaka igen bjuds vi på härlig buffé, medan vi inväntar mörkret och eldflugorna.
Straxt innan vi ska ner i båtarna igen, hörs ett skrik från vårt grannbord. En ung kvinna hittar en skalbagge på sitt knä. Något som påminner om den ekoxe som finns i Sverige, men betydligt större. Det är naturligtvis en annan sort med längre käkar.

Under den avslutande båtturen får vi med hjälp av ficklampor syn på några mindre krokodiler under mangroven. Det är samma sort som finns i Australien och som lever i salt vatten. När vattnet sjunker undan från havet (ebb), kommer de fram bland rötterna och deras ögon lyser röda i skenet från lampan.

Med eftermiddagens alla upplevelser återvänder vi nöjda och trötta till vår lodge och några timmars nattsömn. Kommande dag går resan vidare med buss och båt söderut.

1 kommentar:

  1. Oooh, han ser arg ut näsapan, månne han blev störd av båten? Vore inte kul att bli biten!
    Fint foto - perfekt med teleobjektiv (bra för hälsan helt säkert, vissa gånger vill man ej gå för nära). Inser att våra svenska kryp är bra gulliga ändå!

    SvaraRadera