27 mars 2010

Marsvåfflor med jäst - gräddat eller bakat


Våffeldagen eller "vårfrudagen" passerade obemärkt förbi, eftersom Bertan tillsammans med Grönsaksodlaren valde semester i värmen i stället.
Dagen till ära ska ett nytt recept nu provas och utvärderas. Valet blir lätt och receptet kommer här. Att göra våfflor med jäst, är ett mellanting mellan att "baka" och "grädda". Men vad är egentligen skillnaden?

MARSVÅFFLOR med jäst (förberedelsetid innan gräddning ca 2 timmar)
5 dl mjölk
25 gram färsk jäst
1 dl ljummet vatten
150 gram smält smör
1 tsk salt
½ tsk vaniljsocker (om man vill)
320 gram vetemjöl
2 ägg
½ tsk bikarbonat
-------------------------
Blanda mjöl, salt, bikarbonat och ev socker i en skål.
Värm upp mjölken till ca 35 grader. Rör ut jästen i ljummet vatten.
Häll detta över mjölet och blanda väl.
Vispa upp äggen lätt och rör ner det i smeten.
Täck skålen med plast, ställ på varm plats och låt jäsa ca 1½- 2 timmar.
Smält smöret och ställ år sidan.
Rör ner det smälta smöret i smeten straxt innan gräddningen.

När det bildas små bubblor i smeten, har jäsningen kommit igång.

Våfflan jäser ytterligare i järnet när locket stängts.

Receptet är beräknat för 6 personer och räcker till mellan 12 - 14 våfflor, beroende på storlek.

Serveras med sylt eller bär, tillsammans med glass, grädde eller tjock yoghurt.
Våfflorna är inte så frasiga, eftersom smeten innehåller mindre fett än i många andra recept.
Inget extra fett behövs i våffeljärnet om det är väl ingräddat sedan tidigare. Andelen salt och socker i smeten kan varieras efter tycke och smak.
TIPS!
Tillsätt bär, kryddor, ost, rökt skinka eller bacon direkt i smeten innan gräddning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar