28 mars 2010

Frukter och olika kärnor - en spaning


Här kommer nu en liten specialspaning från resan runt på Borneo.
Att se eftermiddagssolen spegla sig som glitter i kokospalmens blad, är något alldeles speciellt.
På varje ny plats och vid varje busstopp finns chansen att ta del av utbudet av frukter, nötter, baljväxter och en hel del nya och spännande smakupplevelser. Kokosnötter är bekanta men då ofta i riven form, här hemma.

Högt däruppe dinglar de tunga nötterna och de säljs på serveringar överallt. Det är alltså dags för två nordbor att nu bekanta sig med innehållet.

Först väljer man ut en lämplig storlek på kokosnöten, som sedan öppnas med en stor "yxa".

Den formas platt på undersidan så att den ska stå stadigt på bordet.

Varsitt sugrör till kokosmjölken och en sked att skrapa ur den tunna geleiga frukthinnan med. Smaken... lite fadd kanske, men priset 2 RM = 5 Skr är väl inget att knorra över.


Längs vägen har kvinnorna strategiskt öppnat sina marknadsstånd och just här stannade också långfärdsbussarna. Så här års är det torrperiod, därför är utbudet av inhemsk frukt något begränsat enligt vår taxichaufför. Äpplen var t ex något av en lycksvara. Det visade också prislappen.

Favoritfrukten Mangosten hittar vi på den här marknaden. En syrlig, frisk smak med en stor kärna i varje klyfta. Frukten är som ett större plommon till storleken. 1 kg för 25 Skr.

Annans färdigt att äta i påse med plockpinne till. Vilken praktiskt idé för bussresan. Olika frukter förpackas i munsbitar på det här sättet. Inget slabb och inga kladdiga fingrar.

Färska jordnötter som är en baljväxt och ingen nöt. Den smakar nästan ingenting.

Här säljs de torkade och lätt saltade, trots att skalet sitter kvar.

Mangojuice med fruktbitar i burken. En märklig känsla innan man förstår vad det är som halkar in i munnen och ner i halsen.

Rambutan som vi känner igen hemifrån. Då har de ofta hoptorkat skal. De här är lätta att skala.
Så småningom under resan ska vi få stifta bekantskap med ännu fler mystiska frukter.

1 kommentar:

  1. Ser gott ut det som finns i fruktståndet, är väl just vad man behöver när man åker buss.Bättre för välbefinnandet än grillkorv med mos skulle jag tro.

    SvaraRadera