06 juni 2010

Rabarberfrossa och exotiska kryddor



Det här inlägget inspireras av mina systrar som på olika sätt gett sina bidrag.
Först ut är en gammal klassiker med ack så god. Nu när rabarberstjälkarna är både saftiga och mjälla, ska det bli paj med ett smaskigt marängtäcke på toppen.

MAMMAS HIMMELSKA RABARBERPAJ
Pajdegen görs på
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
120 gram smör i tärningar
Blanda först mjöl och socker
Tillsätt smöret och kör i matberedare till degen tagit ihop
Ställ den i kylen medan rabarberkompotten förbereds.
Kompott
300 gram grovt hackade rabarberstjälkar och
1 dl strösocker får smälta i kastrull på svag värme.
Maräng
3 äggvitor
1 dl socker
Vispa först vitorna till hårt skum.
Vänd ner socker och vispa ytterligare 4-5 min

Kavla ut degen och täck en pajform ca 20-24 cm i diameter
Nagga botten och förgrädda 10 min på 200 grader
Täck sedan botten med rabarberkompotten strö ev på 1 msk potatismjöl om
kompotten är vattnig.

Täck med marängsmeten och grädda ytterligare 10 - 15 minuter till marängen fått färg.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass!!

Det har funnits en dröm under många år, att få resa till ön Zanzibar utanför Tanzanias kust. Ön är känd för bland annat sina exotiska kryddor.
Under våren blev det min syster med familj som reste dit i stället. Oj oj, kanske kunde man önska sig lite kryddor från denna mytomspunna plats på jorden.

Med sig i bagaget hem fanns både muskot, äkta kanelbark och vaniljstång.
Härligt härligt och stort tack Lillstrumpan! Nu doftar det underbart i kryddskåpet och inom kort ska kryddorna komma till användning.
Ute i den egna trädgården finns faktiskt växter som kan användas som smaksättare.
Kvanne, som krydda i snaps eller kanderade stjälkar. Förr användes den som sockerersättning.
Här är experiment med Kvannesocker.
1 dl finskurna stjälkar läggs i en glasburk
Fyll på med 3 dl strösocker.
Skaka om och låt stå ½ -1 timme, tills sockret dragit åt sig lagom smak. Stjälkarna saftar sig i burken.
Häll upp sockerblandningen på ett bakplåtspaper och plocka bort stjälkarna. Låt sockret torka. Köras sedan i matberedare
och hälls på torr burk igen.
Använd kvannesocker som smaksättare, till bakning eller efterrätter.
Kvannestjälkar kan också användas direkt i kakor eller pajer.
Utvärdering:
Använd bladen i stället för stjälkarna för att göra det smaksatta sockret.
Bladen är torrare och löser inte upp sockret

Inspirationen kommer från bloggen Söta saker som tipsar om Syrénsocker, som jag också måste göra.

Här bakom husknuten håller syrenbuskarna just på att slå ut, så vad kan då passa bättre. Tack för tipset om söta saker!

1 kommentar:

  1. Så gott! Sitter här och funderar på vad jag ska göra med rabarberna som väntar på mig därhemma!

    SvaraRadera