18 juli 2010

Paltfest i år igen


En återkommande begivenhet när det alltid år tur med vädret. Alla som har den minsta koppling till byn är engagerade. Det har kokats och fixats dagarna innan, så att palten ska räcka. Fetpalt och palt utan inkråm serveras till hungriga hemvändare.

Tillbehören är smör, lingonsylt och så mjölk att dricka till. Kaffe med rulltårta och som avslutning den efterlängtade lotteridragningen. Förts till kvarn har chansen att välja och vraka från prisbordet.

Nummer efter nummer ropas ut och mer eller mindre nöjda vinnare tar sin trofé och går. Grönsaksodlaren tog hem den sista vinsten på bordet. En ljusstake i form av en guldängel. Den fick gå i retur till nästa års paltfest..

Bertans lotteribidrag är ett nybakade potatisbrödet på färskpotatis. Passar väl bra på en Paltfest, där huvudingrediensen också är potatis.
Receptet kommer från Martin Johanssons bok "Surdegsbröd" och finna också som etikett här bredvid. Förhoppningsvis blir vinnaren nöjd med smaken.
Tack till alla tappra som ordnade en riktig potatisfest i sommarvärmen!

1 kommentar:

  1. Hörs trevligt med paltfest! Vann du nån fin lotterivinst? Efter lyckad uppkoppling till skärgårdsnätet så kan jag äntligen kolla igenom lite bloggar, skön läsning! Funderar på att baka sommarefterrätten i din blogg härnedan, med vaniljvisp och bär. Svårt att hitta bär dock, torkan har tagit både blåbär och smultron, men skall söka längre in i skogen i fuktigare dalsänkor.
    Saltstänkta hälsningar!

    SvaraRadera