15 maj 2011

Kretslopp och brödbak


Under morgonpromenaden med hundvalpen får även tankarna springa fritt. Gårdagens regn ger extra krydda när skogen blir fuktig, härligt! Tänker på spindeln som väver sitt nät om och om igen. För den som rör sig i skogen blir det en osynlig fälla eller som i dag, ett vackert och snillrikt konstverk.

I taknocken på den gamla övergivna ladan, har en fågel gjort en lämplig dörr och säkert fixat till för både sig själv och ungarna av det som finns att tillgå. Förr var det en självklarhet att ständigt återanvända föremål, maskiner och mat till något nytt. I dag slänger vi utan att fundera. 1/3 av maten vi köper hem kastas trots att den är fullt ätbar....

Pumpan Crown Prince
Grönsaksodlaren och många som han, har valt att odla, skörda och plöja ner det som inte kommer till användning. Allt blir näring i jorden till nästa år.

Ända fram till nu i maj månad, har vi pumpor kvar som är fullt användbara. De har legat varmt, luftigt och torrt sedan i höstas. Pumpa är toppen att rosta i ugn, att göra soppa på eller som denna helg, när Bertan bakar surdegsbröd med riven pumpa.

Här kommer receptet som också får bli månadens bidrag till SÖTA SAKER och temat "Återvinning".

Surdegsbröd med höstens sista pumpa

Skålla på kvällen
100 gram havrekli

50 gram linfrö

350 gram rågmjöl

150 gram rågsikt

1 liter kokande vatten

Mät upp alla torra ingredienser i degblandaren och häll över det kokande vattnet.
Kör tills allt är väl blandat och täck med plast över natten.

Morgonen
Tillsätt 1½ dl surdegsgrund av råg och blanda väl
Låt stå i minst 2 timmar. Vill man ha syrligare bröd får degen stå 4-5 timmar.

Tillsätt sedan 20 färsk jäst upplöst i 1½ dl ljummet vatten
4 dl grovriven pumpa (Crown Prince som här, har orangefärgat kött)
650 gram specialvetemjöl (t ex. Manitoba Cream med hög proteinhalt)
Kör degen 5 minuter på låg hastighet, öka ett steg och kör ytterligare 2 minuter
Tillsätt
20 salt och kör degen 2 minuter till
Låt jäsa till dubbel storlek eller minst 1 timme.

Tippa upp degen på mjölat bakbord och dela i två ämnen. Rundriv (forma varje ämne genom att vika in ytterkanterna mot mitten) och lägg i mjölade jäskorgar eller på bakplåtspapper.
Värm ugnen till 275 grader med en baksten eller en plåt i. Ställ även ett extra ugnsbleck i botten på ugnen för vattnet.

Jäs ca 30 minuter eller tills brödet nått över kanten på korgen
Tippa upp på het plåt eller baksten. Häll ½ dl vatten i ugnsblecket så att ånga bildas. Stäng luckan och vrid ner temp till 250 grader. Grädda i 10 min.

Brödet har gräddat 10 min
Lufta genom att hastigt öppna och stänga luckan. Sänk till 200 grader och lufta ytterligare 2 gånger under gräddningen. Stick in digital ugnstermometer i brödets mitt efter ca 30 minuter. Ta ut brödet när innetemp är 97 grader.

Var så god och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar