30 juni 2012

Koj-dag i dag

Sista dagen i juni och 23 mm regn på några timmar. Möjligen kommer det mer innan dygnet är över. Bladlöss på träd och blommor får sig en ordentlig dusch, hoppas det hjälper. Ser att flädern har tjocka lager av svarta löss längs stammarna...
Fingerborgsblomman klarar sig bättre mot både löss och blåsten, trots att den är hög och ser ganska ostadig ut. Står där tryckt in mot väggen och undkommer stormbyarna som drar förbi. Medan andra växter knäckts av på mitten. 

En sån här dag är en "koj-dag" som Grönsaksodlaren brukar säga. Koj-dagar är trivsamma, om dom inte kommer alltför ofta. Numera dar det inget att göra med kojbygge, som barnen tyckte när de var små. Tror uttrycket kommer från den tiden när skogshuggarna bodde i skogskojan under arbetsveckan. Var vädret för besvärligt, så hade man en kojdag.
Kanske spelade man kort, löste korsord eller småpratade i största allmänhet. 

 Långkok på älg i rödvin passar bra en koj-dag. Kan kombineras med garderobsstädning, sortering och några resor till återvinningen. Fy, fy-fy vad mycket skrot och skräp, och oj vad glad och nöjd man blir när det är lite luftigare runt omkring.

.. och vad är en koj-dag utan lite annat handarbete. Det här är Ponchon som lillstrumpan beställt. Mönstret kommer från Sandnes Garn, är inhandlat på Olofsfors Garn &Tyg, men garnet kommer från Maria på Garnkorgen

Det här blir en hopkok av allt möjligt på samma gång. Men så är det med Koj-dagar!

1 kommentar:

  1. Fint ord! menar koj-experten. Kram från Tove

    SvaraRadera