08 juli 2012

Som om tiden stått still..

Modellen av den gamla kvarnen flyter stilla omkring i dammen
Brukets dag hela helgen. Ibland är det svårare att ta sig för när besöksmålen är för nära.
I år firar Olofsfors Bruk 250 år och det kan man bara inte missa. Just i helgen och mest spännande för i år, är att Manufaktur- och Kättingsmedjan ska köras på riktigt! Det är Mästersmeden Sebastina Reichlin på Agnäs nya smedja som tillsammans med andra eldsjälar lagat och fixat under flera månader och i dag ska maskinerna och tillverkningen visas. 


Barbro Jakobsson guidar gruppen runt hela området, ger historien hur det var på den tiden. 

  I stora Masugnen kan man bara ana sig till hur slitsamt det en gång var.

 Tack till Barbro och nu är det Sebastians tur att både berätta och visa hur mellanhammaren fungerar. Här smiddes stänger som sedan bearbetades.


Hammaren väger fler hundra kilo och drivs av ett vattenhjul. Forsen i Leduån utanför hjälper till att få fart på maskineriet. Tänk att allt kan fungera igen om än bara för en dag.

Kolarpojken sköter eldning och upphettning av länkarna
Mäster själv fogar samman länk på länk


Länkarna provdras i en lång kättingränna och synas innan de slutligen tjäras och är klara för leverans. Kättingen användes bland annat till att hålla samman de stockar som kom ner för älvarna och skulle forslas vidare. Flottningsepoken var så över i mitten av 1900-talet, priserna pressades ner av nya tillverkningsmetoder och det innebar slutet för kättingsmedjan. 

Utanför doftar det sommar, nu är det semester!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar