25 augusti 2013

Ät mer sallad efter säsong


Augusti månad är snart till ända för den här gången. Som vi har jobbat, sått rensat och nu börjar upploppet; skördetiden. Samtidigt som temperaturen sjunker, särskilt nattetid. Håll tummarna, håll tummarna, kanske klarar sig de känsliga ärterna, bönerna och zucchinin några dagar eller rent av några veckor till.

Skogen är full av svamp och bär, träden utanför köksfönstret tyngs av äpplen som börjar falla från grenarna. Bakom husknuten växer björnbärssnåren som lätt glöms bort i allt annat som man har framför ögonen.

Gårdagens Bondens egen Marknad var verkligen ett skådespel på flera plan. Redan innan klockan klämtade 10, stod människor i kö med sina grönsaker, Kivades lite om var kön började och hur den var förra året. Jag och grönsaksodlaren valde att inte lyfta blicken längre än till kunden framför.

Så plötsligt dyker TV4:s Go´kväll gäng upp med redaktör och kameramän. Fyra program ska spelas in samtidigt och börja visas fyra onsdagskvällar med början den 28 augusti (Go´kväll börjar den 27/8)

Dagen blev mycket bra, folk var glada och vi drog hem med tomma grönsaksbackar. Hann lägga undan en bunt sockerärt och Suger Snap åt oss själva, haha.

Nu vill jag bjuda på den Augustisallad som blev resultatet efter ännu en skördedag hemma i det egna lilla landet. 

Augustisallad för 4 personer

8-10 små söta tomater i ½ eller större bitar
2 mogna avokado i klyftor
2 salladslökar eller ½ rödlök strimlas
4 medelstora Mangoldblad i olika färger strimlas
1 grovhackat äpple 
1 hg strimlade sockerärtor eller SugarSnaps

3-4 kvistar basilikablad

4 stjälkar grovt hackad bladpersilja (eller mer)
1 påse cocktailmozzarella eller fetaost i tärningar
flingsalt
rostade pumpakärnor 

Honungsvinägrett
½ charlottenlök hackas fint
1 msk honung
4 msk äppelcidervinäger
½ dl rapsolja
½ dl olivolja
salt och peppar

Skiva, strimla, hacka eller dela grönsakerna och varva på ett serveringsfat.
Vispa ihop vinägretten och ringla den över salladen och strö över pumpakärnorna
Serveras till grillat, paj eller andra rätter 

1 kommentar: