23 januari 2014

Så kommer den då - vintern!

Nytt år och ny januari, några dagar med kyla och snöflingor som sakta och tyst dalar till marken. Helt vindstilla när jag tar min helgpromenad längs viken. Hemma jäser årets första bröd. Ingen brådska, allt sköter sig själv under tiden.


I stället fångas jag av den fluffiga snön som ligger i tussar på alla kvistar, helt otroligt..


Jag hinner tänka, fundera och strosa framåt. Men så plötsligt från ingenstans och likt dominobrickor, börjar kulissen rörs sig. Vasstrån som står vid varandra skaver lätt. Jag tror föreställningen börjar nå sitt slut.

Några steg över den knarrande bron som gnistrar i solen. En blick tillbaka och ridån av naken vass är allt som återstår.

Nu går jag hemåt för att ta mig an mitt vita januaribröd i stället. Mjöl, gryn och linfrön skållades dagen innan. Surdegen som tillsattes på kvällen har nu gett brödet en härlig syrlighet. Mer jästid i bunke och korgar och så till slut några snitt på ytan innan gräddningen. Var så goda här kommer receptet på årets första brödbak, mitt...


Januaribröd (2 st)

Skålla
1 liter hett vatten
blandas i degbunken med
100 g rågkross
50 g linfrö
200 g grovt rågmjöl
Låt stå övertäckt med lock eller plast i minst 5 timmar

Tillsätt
150 g rågsurdegsgrund

Blanda väl i degblandare täck över igen
Låt stå över natten eller 7-8 tim
(brödet blir syrligare ju längre det står)

Själva degen
Rör ut 10 gram färsk jäst i 1 dl ljummet vatten
Blanda ner i fördegen

Tillsätt
550 - 600 g vetemjöl eller blandat med lantvetemjöl/dinkel
till en "lagom" fast konsistens.

Kör i degblandaren i 8 min på låg hastighet
öka till steg 2 och kör 2 min
Tillsätt ca 20 g salt och kör ytterligare 2 min

Låt degen jäsa övertäck i köket i 45 min
Ta upp på bakbordet och dela i två ämnen.
Forma "rundriv" två bröd som får jäsa i mjölad jäskorg i 30 - 35 min (upp till kanten på korgen)
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in ett bleck i botten för vatten.
OBS! Baksten eller plåt placeras i samtidigt i ugnen

Gräddning
Tippa försiktigt upp de jästa bröden på den heta plåten eller bakstenen, snitta med kniv, häll i ½ dl vatten i bottenblecket och Stäng luckan.
Grädda 10 min, sänk till 200 grader och grädda till brödets innetemp är 96 grader (ca 35 - 40 min) Används digital termometer med sladd efter ca 20 min gräddning.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk. 

6 kommentarer:

  1. Så fina och fluffiga bilder! Och bra med ett nytt recept. Ser ut att vara perfekt till morgonkaffet.

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag vill tacka dig av hela mitt hjärta för att du lägger ut dina fantastiska recept! Jag använder inga andra recept än dina. Bor i Göteborg så det är lite långt att åka för att delta i dina kurser.
    Tack än en gång
    Christina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Christina
      Kanske vi ska ordna en kurs i Götet då?!

      Radera
    2. Christina S hej igen!
      Om det är intressant med en kurs för hemmabagare, ber jag att du skickar mig din e-postadress.
      Då kan vi gemensamt undersöka möjligheter och förutsättningar för att ordna en kurs i Göteborgstrakten.
      Vi behöver tillgång till en hemkunskapslokal där städning ingår och med en rimlig hyra.
      /Margaretha alias Bagarbertan

      Radera
  3. Hej igen! Så kul! Min e-mailadress är: christina.strom1@telia.com
    Vi kan väl höras av efter februarilovet. Kanske vi kan vara på skolan här i Lerum.
    Hälsningar Christina

    SvaraRadera