03 november 2009

Under samma himmel - resedagbok i flera avsnitt


Avsnitt 3 - Bakspaning och rysk kafékultur
Varför är det ryska bageriet stängt? Vid tidigare besök har det alltid varit öppet.
Ibland är det mesta av brödet slut för dagen, men några söta bakverk ligger oftast kvar på en hylla. Verksamheten är väl inte drabbad av den ekonomiska nedgången....
Vad gör en bagarnörd i ett sådant läge? Ja, inte ger Bertan upp så lätt, nej, nej.
Det blir gatlopp runt de kända livsmedelsbutikerna som brukar ha bröd.

Dagen avslutades med några fynd. Här ett pumpakärnsbröd med mycket kärnor, både i degen och som garnering. För övrigt bakat på rågmjöl.
Det ryska matbrödet som säljs i butiker ser ofta hembakat ut. Bröden är inte stora och ibland till och med delade i mindre bitar. Aldrig färdigskivat som hos oss, tack och lov för det! Surdegsbröd äts alltid till soppan som är första rätten under måltiden efter en liten majonässallad. Sedan kommer huvudrätten och måltiden avslutas med en "kompott" eller saftsoppa med frukbitar eller russin.

En riktig rysk Borstj innehåller förutom rödbetor, även morötter, potatis, persilja och någon form av kokt kött.


Leningradlimpa och ryskt svartbröd

Här två typiska ryska bröd. Leningradlimpan till vänster, kryddad med koriander och som Bertan bakat vid ett flertal tillfällen i sitt bagarliv. Receptet finns på bloggen sedan tidigare.

Det andra mörkare brödet blir en ny bekantskap. Namnet Ryskt svartbröd känns bekant. Det används dessutom som bas till den KVAS som vi provsmakade på folklorefesten. Här kommer nu ett recept som Bertan själv inte ens provbakat.

RYSKT SVARTBRÖD 2st
6 dl ljummet vatten

75 gram färsk jäst
½ dl ättika

½ dl mörk brödsirap
50 gram smält smör

1 msk salt

1 msk socker

2 msk kummin

2 tsk snabbkaffe

2 tsk lökpulver

7½ dl grovt rågmjöl

4 dl lantvetemjöl

ca 7½ dl vetemjöl

Glasyr: 1 tsk majzenamjöl + 1 dl vatten


Rör ut jästen i ljummet vatten

Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen ordentligt

Ställ degen att jäsa på varm plats i ca 45 minuter

Knåda igenom degen och forma 2 bröd som får jäsa på bakplåt i 30 minuter

Grädda i 45 minuter vid 200 grader

Rör ihop glasyren och låt koka under omrörning i 1 minut.
Pensla brödet med blandningen och ställ in i ugnen igen i 2-3 minuter.

Ja, detta ska provas under kommande helg.

Redan nu spirar en liten idé om att göra om receptet en aning.

Bertan återkommer och avslöjar resultatet
(om det blir lyckat vill säga) Så till det söta .......

Kafékulturen spirar som aldrig förr på denna nordöstliga breddgrad. De supersöta ryska bakverken, dekorerade med hårdvispat äggviteskum (som ogräddade maränger) har fått lämna plats för lite modernare skapelser. Dessutom ser vi tydliga likheter med det utbud vi är vana vid.

På detta nyupptäckta ställe fick vi hjälp av tre unga kvinnor som är elever till vår tolk. De läser svenska på universitetet och hade fått lördagsuppdrag att hjälpa oss att hitta ryska "Koloner" (Äggberlocker i emalj) Tyvärr lyckas vi inte men avslutar i stället vandringen med Blinier och bärsås med glass. Vi får leta vidare på egen hand efter dessa smycken.

Här är utbudet att välja bland en annat dag i ett annat kafé.


Här är valet vi gjorde och med en god kopp cappuccino eller te.
Så blir det långpromenad tillbaka längs floden Dvina till Hotellet trots det annalkande ovädret.

Ny dag och nya äventyr väntar...

3 kommentarer:

  1. Vilken spännande smakrapport från Ryssland! Sitter här och blir sugen både på svartbröd och dessertkaka. Kompott, nja...? Men kan ju vara gott efter en borstj...?

    SvaraRadera
  2. Hej, här är adressen en sida med stickade alster. Finns bla en ovanlig "uggletröja" och en fin knapplist. gurekva http://needled.wordpress.com/2008/11/22/owls/

    SvaraRadera
  3. Tack Gurkörtseva!
    Som du sa, en helt otrolig tröja med ugglor i en ring runt halsen. Vilken fiffig idé. Kommer inom kort att presentera min egen stickspaning från Ryssland!

    SvaraRadera