13 februari 2010
Grönt är skönt
Nu händer det en hel del nya saker varje dag. Glada pippifåglar hittar "Take Away" och pickar målmedvetet i sig av talgbollarna. Inomhus börjar växterna vakna till liv efter de mörkaste månaderna. Ljuset är nu tillbaka på allvar.
Husets apelsiner som hängt så frestande på sina kvistar, är nu färdiga för avsmakning.
Den övervintrade vinstocken, har fått nytt liv. Små gröna knoppar tittar försiktigt ut här och var längs de torra grenarna.
Grönsaksodlaren har fått experimentlusta och kokar olika sorters inläggningar av höstens sista pumpor.
Bertan själv förbereder brödbak, det första på en hel vecka. Det ska bli surdegsbröd med torkad grönkål.
GRÖNKÅLSBRÖD med surdeg
Fördegen görs kvällen innan
180 gram rågmjöl
1½ dl surdegsgrund av råg
3 dl ljummet vatten
Allt rörs samman till en jämn smet i degblandaren och får vila över natten
40 gram klippt råg
20 gram linfrö
blötläggs i 3 dl ljummet vatten över natten
På morgonen blandas fördegen med det blötlagda.
Kylskåpet visar sig vara tomt på färsk jäst!!
Då får dagens brödbak göras med surdeg som enda jäsmedel...
(Om jästen hade funnits som planerat, skulle ca 10 gram varit lagomt)
Nu får jästiden ökas ut i stället.
Tillsätt
200 gram fullkornsdinkel
300 - 350 gram vetemjöl (Manitoba Cream) med hög proteinhalt
½ dl torkad och smulad grönkål
Kör allt i degblandaren 4 min på låg hastighet, öka hastigheten till nästa steg och kör ytterligare 3 min.
Degen ska släppa lite från kanterna. Tillsätt ev lite mer vetemjöl.
Tillsätt 3 tsk salt
Kör ytterligare 2 minuter
Degen jäser på varm plats till dubbel storlek eller 4-5 timmar
Därefter tas den upp på bakbord och formas till två bröd. En jäsning till i korgar till dubbel storlek/upp till kanten.
Brödet tippas på degspade. In på den heta bakstenen och ½ dl vatten hälls därefter i plåtformen i botten av ugnen.
Grädda på 250 grader i 10 minuter.
Sänk därefter temp. till 200 grader och grädda tills innetemp i brödet är 97 grader.
Lufta några gånger under gräddningen genom att öppna ugnsluckan.
Två färdiggräddade Grönkålsbröd som bakats med bara surdeg som jäsmedel och det fungerade.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vad skönt att värma upp sig med brödbak efter den uppfriskande lördagspromenaden :-) Ser verkigen frestande gott ut! Värmde själv upp med bokslut och tandorikyckling... hoppas på skidföre/väder i morgon. / Groddaren
SvaraRaderaHur smakade de hemmaodlade apelsinerna? Tänk att det går att driva fram apelsiner mitt i norrlandsvintern!
SvaraRadera