03 april 2010

Djungelvandring för DjungelJane


Att få djungelkänning är något speciellt och storslaget. Dagen tillbringas i Kinabalu National Park.
Nu är det torrtid, vilket innebär att få växter i den här regnskogen blommar. Djurlivet är också sparsamt denna dag. Lite fågelsång, ljudet från cikadorna och lövet som prasslar ger ändå en smått magisk känsla.
Turligt nog får vi se den speciella och omtalade RAFFLESIAN. Den är en av världens största blommor och det tar nästan ett år mellan varje blomning från "knopp" till fullt utslagen.

Just detta exemplar, den bruna varianten är en dag gammal och ca 40 cm i diameter. Den kommer att vika ut sina kronblad ytterligare. Blomman lockar till sig insekter, som går en säker död till mötes därinne.

lånad bild från nätet
En annan variant (den röda). Visst är den häftig! När blomman börjar vissna, kommer också den hemska lukten av "död hund".


40 meter upp bland trädkronorna går vandringen vidare längs repbroar mellan de höga träden. Kanske inte direkt någon lian att svinga sig i. Benen skallrade i stället för varje steg när hängbron svajar.
Längst där nere på marken ålade sig rötterna som boaormar, så det gäller att vara koncentrerad för att sättar fötterna på rätt ställe.

Bäst att föreviga, så att inte en enda levande människa, ska tvivla på att djungelvandringen är äkta.

På ett ställe hänger insektsätande Kannrankor (Pitchers plants). Med vaket öga och med lite tur kan de upptäckas.

lånad bild från nätet
Ytterligare en kanna. De kan vara både stora eller små, i olika färgställningar och hänger bland träden eller växter nästa direkt vid marken. Flera varianter är tyvärr starkt utrotningshotade.

Vandringen fortsätter längs den uppröjda stigen. Vi söker lianer, sådanan som den riktiga Tarzan och Jane slängde sig i....

lånad bild
Nej, inte ger man sig frivilligt ut i grönskan bara för att söka lianer. De flesta är dessutom upplindade och fastvuxna i de större träden.

Rottingen är egentligen en palm (calamus rotang), taggig längs hela stammen och ingenting att klättra i precis.

Här i ett öppet parti växer Heliconia pendula, som också har det passande namnet Hummerkloväxt. Den trivs i här i den tropiska växtzonen.

DjungelJane är nöjd med vandringen och med sitt livs första regnskogskänning.

lånad bild
Nöjd är också den lilla Orangutangungen, om den får leva och växa upp här även i framtiden.


Ut ur djungeln och tillbaka i den starka solen, möts vi av de citrongula fjärilarna som fladdrar från blomma till blomma. Naturen är verkligen fantastisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar