18 december 2011

Ett solrosbröd med vinsten


Omöjligt att vinna om man aldrig tävlar ..?! Det beror naturligtvis på vad man menar med att "vinna". Men ny har Bertan tävlat eller rättare sagt lämnat in ett "hett tips" till tidningen BAKA. Förvåningen är stor när jag bläddrar mig igenom senaste numret och finner tipset publicerat :) Så igår kom ett paket med posten och en önskan om God Jul!

För en bagarnörd är det inte svårt att älska jäskorgar. Den nya är större, och det ska bli stort brödbak. I samma tidning hittade jag en stor artikel om kurskompisarna från Lyonresan, Anna och Robert på Annas Hembageri i Mariefred. Oj, vilket jobb de gör och vilken lyx för bygden att ha ett eget hembageri.

Så till det egna brödbaket i hemmabageriet.
Det ska bli Solrosbröd, nu när solen är som mest osynlig.
Här kommer receptet på
SOLROSBRÖD 2 st stora

Skålla på kvällen
250 gram rågmjöl
200 gram fullkornsdinkel
50 gram linfrö
75 gram solrosfrön
1 liter hett vatten
Nästa morgon
Tillsätt 1½ dl rågsurdegsgrund
Låt stå 4-5 timmar i degblandaren
Tillsätt
10 gram färskt jäst utrört i
1½ dl ljummet vatten
½ msk malda brödkryddor
700 gram specialvetemjöl (ex Manitoba Cream)
Kör allt i degblandaren 6 minuter på låg hastighet
Öka hastigheten och kör 2 minuter
Tillsätt 1½ msk salt
och kör ytterligare 2 minuter
Låt degen jäsa i bunken minst en timme.
Ta upp degen på bakbordet och dela i två ämnen.
Rundriv(vik ihop och bygg upp spänningen) brödet.

Pensla ovansidan med ljummet vatten och strö på solrosfrön innan ämnet lägg ner i korgen.

Jäs upp till kanten eller ca 35 minuter. Värm ugnen till 275 grader med bakstenen/plåten i ugnen under tiden. Ställ en plåtform i ugnen.

Tippa upp brödet på bakspaden och skjutsa in den på bakstenen eller på den heta plåten.
Häll ½ dl vatten i ugnsformen. Sänk temp till 250 grader.
Grädda 10 min, lufta genom att snabbt öppna ugnsluckan och sänk till 200 grader.
Lufta ytterligare var 10 min till brödet är färdiggräddat och har en innetemp på 97 grader. Använd en stektermometer med tunn nål.


Låt brödet vila på galler utan duk tills det svalnat. Då håller sig skorpa knaprig.
Det här ska bli gott!!


1 kommentar: